Consumul de canabis slabeste sistemul imunitar

O echipa internationala de imunologi a descoperit recent ca marihuana poate declansa suprimarea functiilor imune ale organismului. Noutatea studiului consta in identificarea mecanismului care ii face pe consumatorii de canabis sa devina mai sensibili la infectii si la diferite tipuri de cancer.

Echipa, condusa de dr. Prakash Nagarkatti de la Universitatea din Carolina de Sud (Statele Unite), si-a axat cercetarea pe canabinoizi, un grup de compusi ce se gasesc in planta de canabis, inclusiv asupra canabinoidului THC (delta-9-tetahidrocanabiol) care se foloseste deja in scopuri medicinale, drept calmant.

Citeste si:  O piele sanatoasa

„Canabisul este unul dintre drogurile cel mai frecvent utilizate la nivel mondial si se preconiza deja ca are un efect de suprimare a functiilor imune, facand utilizatorul mai susceptibil la infectii si unele tipuri de cancer”, a explicat coordonatorul studiului. „Cheia acestui efect este un tip aparte de celule imune, ce au fost descoperite abia recent de catre imunologi, fiind denumite mieloide derivate din celule supresoare (sau MDSC)”, a adaugat el.

Citeste si:  Persoanele cu dizabilitati intelectuale in practica la Filarmonica Banatului

In timp ce majoritatea celulelor imune lupta impotriva infectiilor si cancerului pentru a proteja organismul, celulele MDSC suprima sistemul imunitar. Aceste celule se gasesc in numar mai mare la pacientii cu cancer, considerandu-se ca MDSC suprima sistemul imunitar, facilitand astfel proliferarea celulelor canceroase.

Dar care este legatura dintre consumul de canabis si celulele MDSC? Echipa de cercetatori a demonstrat ca marihuana (in special canabinoizii) pot declansa cresterea masiva a numarului de celule MDSC, suprimand sistemul imunitar si lasandu-l fara aparare in fata bolilor. Studiul este primul de acest fel, care sa identifice maniera in care acest tip unic de celule este activat de compusii canabisului.

Citeste si:  Tatuajele, o alternativa pentru vaccinurile intramusculare clasice

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.