fbpx

Contraceptia de urgenta

Contraceptia de urgenta este o metoda care previne aparitia unei sarcini dupa un contact sexual neprotejat sau in urma unui incident in timpul folosirii unui contraceptiv. Aceasta trebuie folosita cat mai repede, in primele 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat. Cu cat mai repede, cu atat mai bine! Eficienta este de 75%, dupa unele studii, dupa altele, mult mai mare (indicele Pearl = 1, adica o sarcina la 100 ani – femei).
Efectul contraceptiv se bazeaza (in functie de faza ciclului menstrual) pe oprirea ovulatiei sau a fecundarii ovulului sau a fixarii lui (fecundat) in mucoasa uterina. Medicamentul poate fi obtinut de la cabinetele de planificare familiala sau direct de la farmacie.
Preparatele care se gasesc in prezent in farmacii sunt:

POSTINOR (Gedeon Richter-Ungaria) – cutie cu 2 tablete
NORLEVO (HRA Pharma,Franta) – cutie cu 2 tablete

Mod de administrare

Prima doza (o tableta) se administreaza imediat dupa ce medicamentul a fost procurat, cat mai devreme, in primele 72 de ore dupa contactul sexual neprotejat. A doua tableta se administreaza la 12 ore dupa prima doza. Studiile clinice au aratat o eficacitate maxima daca primul comprimat este administrat in primele 48 de ore.
Contaceptivul de urgenta poate fi administrat in orice zi a ciclului menstrual. Daca se produce voma in primele 2 ore dupa administrare, (prima tableta este deci pierduta), se va repeta doza.

Indicatiile contraceptiei de urgenta

· cand nu s-a utilizat nici un mijloc contraceptiv;
· cand una dintre metodele contraceptive aplicate nu este considerata sigura, adica:
– ruperea, alunecarea sau utilizarea necorespunzatoare a prezervativului;
– la femei, dislocarea diafragmei, fisurarea sau indepartarea ei timpurie;
– coitus interruptus ratat;
– calcularea gresita a perioadei de abstinenta (perioada fertila dupa metoda „calendarului” ciclului menstrual);
– pierderea sau extragerea steriletului;
– omiterea administrarii regulate a contraceptivelor orale timp de 3 zile sau mai mult, intr-un ciclu;
· in cazurile de viol

Citeste si:  Mai mult de jumatate dintre romance nu se protejeaza de o sarcina nedorita

Adresati-va cabinetelor de planificare familiala pentru a alege un contraceptiv potrivit, pe care sa il folositi cu regularitate („pilula” contraceptiva, dispozitivul intrauterin = sterilet, metode locale, contraceptive injectabile). Oricum, mai ales in cazul contactului sexual ocazional, retineti: contraceptivele nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala! Singura metoda sigura este folosirea corecta a prezervativului sau, mai bine, a avea un singur partener sanatos si de incredere!

Efecte secundare

Greata – apare la 25% din cazuri. Voma – apare la 5%.
Sangerari neregulate – in unele cazuri, dupa 2-3 zile, pot apare patarea lenjeriei sau sangerari intermenstruale care, insa, dispar – de regula spontan.
Alte efecte secundare sunt: tensiune in sani, cefalee, ameteala si oboseala.
Majoritatea femeilor vor avea urmatorul ciclu menstrual la timpul prevazut sau mai devreme. Daca menstra intarzie cu mai mult de o saptamana, trebuie efectuat un test de sarcina. In cazul sangerarilor abundente sau prelungite, se recomanda efectuarea controlului ginecologic.

Citeste si:  Dr. Ozana Moraru a reprezentat Europa de Sud-Est la lucrarile Consiliului director al Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie refractiva (ESCRS)

Interactiuni medicamentoase

Efectul contraceptiv poate fi diminuat de administrarea concomitenta de ampicilina, rifampicina, cloramfenicol, neomicina, sulfonamide, tetracicline, barbiturice si fenilbutazona.

Precautii

Se va administra cu extrema precautie in cazurile de astm, insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, migrena, epilepsie,
tulburari ale functiei renale, diabet zaharat, hiperlipidemie, depresie, tromboflebita, boala tromboembolica sau accident vascular cerebral existente sau in antecedente.
Ca ultim sfat: se apeleaza la contraceptia de urgenta, dupa cum o si numim, NUMAI IN CAZURILE DE URGENTA. Nu se recomanda sub nici o forma utilizarea de rutina !

Sectiune sustinuta de:
S.C.M. DR. ALEXANDRESCU CRISTIAN SI DANIELA
Cabinet de Medicina Interna & Cabinet de Medicina de Familie
Splaiul Independentei 290, camin P7, parter, sector 6, Bucuresti
Tel/fax 021 316.43.70 / 021 402.86.46

3 Comentarii
  1. SI DA SI NU
    Recurgerea la contraceptia de urgenta provoaca tulburari hormonale (de ciclu menstrual) care pot dura 2-3 luni. Daca se face de 3-4 ori pe an inseamna ca se da complet peste cap sistemul hormonal ! Dar si daca s-a intamplat sa se intample, e mai de dorit un chiuretaj uterin ? Binenteles ca nu ! Dar, important de retinut este ca LA CONTRACEPTIA DE URGENTA SE RECURGE DOAR EXCEPTIONAL ! Cla mai bine este sa se foloseasca contraceptivele orale, iar in caz de intoleranta steriletul sau,macar,contraceptivele locale (spermicidele). Nu uitati,prezervativul protejeaza si fata de o sarcina nedorita si fata de bolile cu transmisie sexuala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.