Contraceptivele orale cresc riscul de hipertensiune arteriala

Femeile care au un aport de estrogen foarte ridicat, provenit ca urmare a administrarii de contraceptive orale sau a terapiei de substitutie hormonala, prezinta un risc crescut de hipertensiune arteriala. Expunerea la estrogen genereaza o crestere excesiva a nivelului unei substante chimice, denumite superoxid, in acea zona a creierului responsabila cu reglarea tensiunii arteriale, explica un nou studiu.

Citeste si:  De ce se recomanda copiilor uleiul de peste?

Oamenii de stiinta au descoperit ca substanta indusa de estrogen cauzeaza stres oxidativ in intregul organism si este vinovata de cresterea tensiunii arteriale, peste valorile normale. Din fericire, afirma ei, efectul nociv poate fi combatut cu un antioxidant denumit resveratrol, care scade atat nivelul de superoxid, cat si tensiunea arteriala.

Citeste si:  Solutii IT&C si de finantare concreta la conferinta eHealth 2010

„Studiul este important din doua perspective: in primul rand, continua sa confirme efectul negativ pe care expunerea pe termen-lung la estrogen o are asupra femeilor; in al doilea rand, ofera o nou explicatie privind cauzele acestui efect nociv”, a explicat coordonatorul cercetarii.

Deoarece foarte multe femei folosesc terapia de substitutie hormonala pentru a combate efectele menopauzei, este absolut necesar ca riscurile expunerii prelungite la estrogen sa fie pe deplin cunoscute, au mai adaugat oamenii de stiinta.

Citeste si:  Cand sa-l duci la control

Sursa: ANI


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.