fbpx

Contraceptivele orale, mai putin eficiente la femeile supraponderale si obeze

O serie de studii recente au aratat ca unul dintre „efectele secundare” ale obezitatii, problema de sanatate publica la nivel mondial, este scaderea eficacitatii contraceptivelor orale. Cele patru studii compilate, incluzand 39.531 femei, sugereaza ca femeile supraponderale si obeze risca sa ramana insarcinate chiar daca iau contraceptive orale.

Unul dintre cele patru studii arata ca femeile care au un indice de masa corporala (IMC) peste 25 prezinta un risc mai mare de sarcina nedorita decat femeile normoponderale. De asemenea, intr-un alt studiu, s-a demonstrat ca eficacitatea plasturilor contraceptivi este influentata de greutatea corporala, nu de IMC, in timp ce alte contraceptive, precum cele injectabile sau implanturile hormonale, nu par a fi afectate de greutatea femeilor, explica dr. Laureen Lopez, coordonatoarea cercetarii.

Citeste si:  Frumoasa in timpul sarcinii (partea a II-a)

Motivul pentru care obezitatea poate scadea eficacitatea mijloacelor de contraceptie este acela ca aceasta provoaca o serie de modificari hormonale, sunt de parere oamenii de stiinta. „Cu toate acestea, cunoastem destul de putine despre felul in care femeile supraponderale metabolizeaza contraceptivele hormonale, de vreme ce ele sunt de obicei excluse din studii”, explica Lopez.

Citeste si:  Gama Nestle Fitness se imbogateste cu un nou sortiment: Tiramisu

Pe langa riscul de sarcina nedorita, care poate fi cauzat, in opinia specialistilor, fie de metabolizarea deficitara a contraceptivelor, fie de doza de contraceptiv prescrisa, femeile supraponderale si obeze se confrunta si cu alte riscuri atunci cand opteaza pentru diferite metode de contraceptive. Riscul de a dezvolta probleme cardiovasculare asociate contraceptivelor orale – infarct miocardic, hipertensiune arteriale, embolii, este mai mare la femeile supraponderale si obeze. Mai mult decat atat, contraceptivele injectabile, vazute ca o alternativa de unele femei supraponderale si obeze, au drept efect secundar cresterea in greutate, in special in primul an de administrare.

Data fiind prevalenta supraponderalitatii si obezitatii, studiile care sa duca la identificarea celor mai potrivite metode contraceptive pentru femeile afectate constituie o prioritate, este de parere coordonatoarea cercetarii.

Sursa: The Cochrane Library

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.