fbpx

Contraindicatiile exercitiilor fizice in perioada sarcinii

Miscarea aduce beneficii si in perioada sarcinii, indeosebi daca exercitiul fizic este efectuat potrivit indrumarilor si sub supravegherea unui specialist. Cu toate acestea, exista unele contraindicatii, asupra carora ne atrage atentia Bogdan Dimitriu, director al Centrului de Refacere si Recuperare Beta Kineto Center.

Contraindicatiile exercitiilor fizice se impart in doua categorii:

Contraindicatii absolute: insuficienta cardiaca, tromboflebite, embolie pulmonara recenta, boli infectioase acute, sangerare uterina sau ruptura prematura de membrane, incontinenta cervico-istmica (deschidere prematura de col), intarzieri ale cresterii intrauterine a fatului, hipertensiune arteriala severa, sarcina multipla (tripleti), suspiciune de suferinta fetala, placenta praevia (jos inserata cu risc de sangerare), absenta unei supravegheri prenatale, abdomen cicatricial recent.

Citeste si:  SOS: persoanele cu dizabilitati mentale din institutiile medico-sociale!

Contraindicatii relative: anemie (alte boli de sange), hipertensiune arteriala stadiul II, afectiuni ale tiroidei, sarcina multipla, exces sau deficit ponderal sever, sedentarism in antecedente.

Sportivele de performanta in primele 3 luni de sarcina continua antrenamentele si activitatea competitionala. Atentie insa la exercitiile de forta, sarituri, contractii musculare efectuate cu bruschete, la suprasolicitarile psihice.

Citeste si:  Ce sa faci si ce sa nu faci cand o persoana draga sufera de o tulburare de alimentatie

Printre sporturile contraindicate se numara parasutism, schi nautic sau alpin, inot subacvatic, hipism.

Programele de exercitii se intrerup in urmatoarele situatii: dureri (dorsalgii, lombalgii, pelvialgii), disconfort dupa programul de exercitii, dificultati la mers sau la miscari in timpul sau dupa executarea programului de exercitii, contractii uterine (apar la un interval mai mic – 15 minute), sangerari vaginale, tulburari de auz sau de vedere, greturi sau varsaturi, parestezii cu diverse localizari, scaderi sau cresteri foarte mici in greutate.

Citeste si:  Cercetatorii americani au creat un morcov foarte bogat in calciu

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Director Centru Refacere – Recuperare

www.betakinetocenter.ro

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.