Copiii nascuti toamna, mai predispusi alergiilor alimentare

Copiii conceputi la sfarsitul iernii sau la inceputul primaverii, altfel spus care se nasc toamna, prezinta un risc sporit de a dezvolta alergii alimentare, sunt de parere oamenii de stiinta. Perioada dintre lunile aprilie si mai, cand acesti copii ajung in pantece la varsta de 11 saptamani, este asociata cu o dublare a riscului de alergii la produse alimentare obisnuite, precum laptele si ouale. Cei mai afectati copii sunt cei nascuti in lunile octombrie si noiembrie.

„Vinovata” este expunerea la un nivel foarte ridicat de polen, intr-o perioada in care fatul se afla doar la inceputul procesului de dezvoltare a anticorpilor naturali. De asemenea, nivelul scazut de vitamina D pe care mamele il prezinta pe durata iernii poate fi responsabil cu reducerea sistemului de aparare al fatului.

Citeste si:  Dr. Ozana Moraru a reprezentat Europa de Sud-Est la lucrarile Consiliului director al Societatii Europene de Cataracta si Chirurgie refractiva (ESCRS)

Pentru a ajunge la aceste concluzii, oamenii de stiinta au studiat circa 6.000 de copii nascuti intre aprilie 2001 si martie 2006, in regiunea sud-estica a Finlandei. Aproximativ 11% dintre acestia aveau 11 saptamani de dezvoltare intrauterina in intervalul lunilor aprilie si mai. In aceeasi perioada, fusesera inregistrate, in regiune, niveluri foarte ridicate de polen de anin si mesteacan.

Citeste si:  Aritmiile cardiace pot fi mai bine studiate gratie unui sistem imagistic inovator

Faptul ca expunerea la polen creste riscul de alergii alimentare este deja cunoscut, iar recentul studiu vine sa intareasca aceasta legatura: riscul general de sensibilitate la lapte si oua este de trei ori mai mare la copiii care aveau 11 saptamani (intrauterin) in aprilie-mai, comparativ cu cei care atingeau aceasta etapa de dezvoltare in decembrie-ianuarie.

Citeste si:  Mananc cat pentru doi

In total, 18% dintre copiii care au participat la studiu au manifestat semne de alergii alimentare pana la varsta de patru ani. Rezultatele arata ca, pana la aceasta varsta, sensibilitatea la lapte si oua varia in functie de luna in care copiii fusesera nascuti, de la cinci procente pentru copiii nascuti in iunie si iulie, la zece procente pentru copiii nascuti in octombrie si noiembrie.

Sursa: dailymail.co.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.