Copiii obezi, predispusi afectiunilor coloanei vertebrale

Copiii supraponderali si obezi prezinta un risc sporit de afectiuni ale coloanei vertebrale, din cauza pozitiilor vicioase pe care le adopta, arata un nou studiu realizat de oamenii de stiinta australieni. Studiul a identificat o legatura clara intre valoarea Indicelui de Masa Corporala (IMC) si postura.

Oamenii de stiinta au comparat IMC-ul a peste 1.300 de copii – cu varste intre 3 si 14 ani – cu posturile specifice, masurate la varsta de 14 ani, fiind astfel definite patru grupe principale de posturi: neutra, plata, inclinata si hiperlordozica.

Citeste si:  Ar-Medica - un eveniment despre si pentru sanatate

„Am descoperit ca adolescenti cu un IMC ridicat erau mai predispusi pozitiilor vicioase, non-neutre, punand astfel o presiune suplimentara pe coloana vertebrala si crescand riscul de a suferi de dureri de spate”, a explicat dr. Anne Smith, coordonatoarea studiului. „Relatia dintre valoarea IMC-ului si postura coloanei vertebrale este ingrijoratoare, sugerand ca, cu cat aceasta sustine o greutate mai mare in timpul perioadei de crestere, cu cat stuctura sa se poate altera”.

Citeste si:  Absenta durerii inseamna absenta suferintei?

O alta descoperire a studiului a fost aceea ca Indicele de Masa Corporala tinde sa se mentina la valori similare de la inceputul vietii pana in adolescenta. In majoritatea cazurilor, IMC-ul inregistrat la varsta de 3 ani era acelasi cu cel inregistrat la varsta de 14 ani.

Sursa: Medindia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.