Copilul meu are un comportament agresiv: ce este de facut?

Principalele cauze ale agresivitatii copiilor pot fi: supravegherea deficitara, disciplina severa, problemele in familie, lipsa implicarii parintilor in activitatile care ii privesc direct si lipsa atentiei cuvenite nevoilor si dorintelor lor.

Este important de retinut ca atunci cand un copil isi comunica o nevoie sau o dorinta, el poate face apel la una din trei maniere posibile: comunicarea pasiva – in care se asteapta ca dorinta lui sa nu fie luata in seama sau indeplinita, comunicarea agresiva – in care el detine puterea, iar un refuz aduce de la sine un comportament nepotrivit, si, comunicarea asertiva – evident, calea de mijloc in care atat copilul, cat si „partenerul de discutie” obtin ceea ce isi doresc.

Citeste si:  Ce tip de invatamant aleg pentru copilul meu

La fel ca si in cazul unui copil timid, care adesea lasa de la sine in raport cu cei mari si cu cei de varsta lui, copilul agresiv trebuie adus pe calea asertivitatii.

Primul pas pe care il puteti face in acest sens, este sa-l ajutati sa-si dezvolte un simt al empatiei: discutati calm si deschis cu el despre sentimentele pe care le traiesc ceilalti atunci cand el are un comportament agresiv. Invatati-l sa recunoasca in ceilalti consecintele comportamentului sau si explicati-i ca tot asa s-ar simti si el daca ceilalti ar manifesta un comportament necuviincios fata de el.

Citeste si:  Vreau sa ma ingras

Al doilea pas este sa-i oferiti ca model comportamentul dumneavoastra si al partenerului de viata. Atunci cand aveti o disputa gestionati-va sentimentele negative, ascultati, pastrati-va calmul si negociati pentru gasirea unor solutii. Evitati sa va pierdeti calmul in prezenta copilului sau sa adresati cuvinte urate altor persoane: cel mai probabil cel mic va va copia comportamentul si se va convinge ca agresivitatea „rezolva” problemele.

Permanent este necesar sa vorbiti deschis cu cel mic si sa incercati sa identificati care este provenienta sentimentele sale negative. De asemenea, indiferent de situatie, tratati-va copilul cu respect, nu il agresati si nu ii faceti observatii moralizatoarein fata prietenilor sai. De fiecare data cand greseste, asigurati-va ca intelege cum ar fi fost corect sa procedeze deoarece un sentiment sanatos de vina poate sta la baza unor comportamente pozitive viitoare.

Citeste si:  Dans si yoga! Acestea sunt micile secrete de intretinere ale frumoasei Nicole Scherzinger

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.