fbpx

Copilul meu vorbeste urat: ce e de facut?

Un copil nu „stie” sa vorbeasca urat, ci „invata” acest lucru de la cei din jurul sau: din familie, de la gradinita ori scoala, de la prieteni sau de la televizor. Motivele pentru care adopta un astfel de limbaj pot fi diverse, de la asimilarea lui drept o manifestare normal, pana la folosirea lui pentru a impresiona sau a atrage atentia altor persoane.

Pentru a face copilul sa renunte la expresiile vulgare, este extrem de important ca dumneavoastra, in calitate de parinti si adulti, sa ii serviti drept exemplu. Incercati sa evitati folosirea cuvintelor injurioase atat in prezenta celui mic cat si atunci cand va aflati in alta camera si credeti ca nu va poate auzi. Daca cel mic adopta un limbaj urat pentru a va atrage atentia, atunci cel mai gresit ar fi sa reactionati violent la comportamentul lui. Cand vorbeste urat in prezenta sau cu dumneavoastra, incercati sa nu va enervati si sa nu raspundeti cu aceeasi moneda: copilul va lua totul ca pe un joc de genul „eu vorbesc urat, iar mami si tati se enerveaza” si va deprinde obiceiul de a raspunde, la randul sau, cu cuvinte urate si cu violenta.

Citeste si:  Extractul de struguri reduce riscul aparitiei cancerului mamar

Ganditi-va daca petreceti indeajuns timp cu copilul si daca ii acordati atentia de care are nevoie, incercati sa aflati unde a auzit aceste cuvinte si explicati-i, cu calm, ca un asemenea limbaj nu este potrivit pentru un „copil cuminte ca tine”, invatandu-l ca va fi mai apreciat de ceilalti (inclusiv de dumneavoastra) daca se exprima cu cuvinte mai frumoase.

Am intalnit cazuri in care rudele copilului (frati mai mari, unchi, matusi etc.) incurajau limbajul vulgar, razand cand cel mic vorbea urat si punandu-l sa repete acele cuvinte pentru distractia lor. Cu siguranta cei care incurajeaza aceasta manifestare a copilului, gandesc ca „este mic, nu isi da seama ce spune” si probabil gasesc situatia hilara, insa deprinderea unui limbaj vulgar la varste fragede are implicatii majore asupra educatiei copilului, pe termen lung. Tocmai pentru ca nu intelege cuvintele pe care le rosteste si, mai mult decat atat, nu percepe conotatia lor, copilul nu trebuie indemnat sau incurajat sa le foloseasca, deoarece nu isi da seama cat ii poate rani pe ceilalti cu cuvintele sale si nici ce prejudiciu de imagine ii poate aduce un astfel de comportament.

Daca veti observa acest tip de comportament in preajma copilului dvs. va sfatuiesc sa discutati cu cei apropiati, interzicandu-le sa mai reactioneze pozitiv la limbajul trivial al copilului si cerandu-le sa nu foloseasca cuvinte urate in prezenta acestuia si sa ii atraga atentia atunci cand vorbeste urat ori sa va semnaleze dvs. acele situatii.

Pentru a motiva copilul sa adopte un limbaj civilizat puteti folosi un sistem de recompense. Puteti incepe prin confectionarea unui panou, pe care sa fie scris numele copilului, si a unor buline albe, respectiv negre. Apoi ii veti explica regulile jocului: pentru fiecare zi in care va folosi cuvinte urate va primi cate o bulina neagra, iar pentru fiecare zi in care nu va folosi deloc cuvinte urate va primi o bulina alba. Pentru a face jocul mai interesant va puteti gandi la o recompensa saptamanala, daca va primi numai buline albe toata saptamana. Puteti alege dintre o plimbare prin parc cu intreaga familie, o jucarie, desertul preferat ori ceva ce stiti ca ii face placere.

Citeste si:  Dietele tinute la intamplare si obsesia ingrasatului pot duce la anorexie

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.