Copilul tau vede bine?

Ochiul uman este un organ minune, cu structura si mecanisme foarte complicate. El poate detecta obiecte mici si mari, apropiate si departate, poate distinge forme, culori si texturi.

Dar, pentru ca vederea sa fie perfecta, este neaparat ca toate partile acestui complicat mecanism sa functioneze. Este necesar ca fiecare ochi in parte sa fie sanatos, sa se realizeze o coordonare perfecta intre cei doi ochi, dar si intre ochi si creier.

Peste 80% din informatiile pe care le primim zilnic, ajung la creierul nostru prin intermediul ochilor. De aceea, vederea este extrem de importanta pentru copii. Fara o vedere corespunzatoare, copilului ii va veni greu sa invete despre lumea care il inconjoara. Bolile netratate ale ochiului se pot inrautati si pot provoca alte probleme grave: invatare greoaie, tulburari de personalitate si dificultati in adaptarea sociala.

Citeste si:  Afla care sunt cele opt trucuri care te pot ajuta sa slabesti!

Copiii care au probleme la scoala sau citesc cu greutate pot avea probleme de vedere nedescoperite. Dar acestea nu sunt semne clare, dificultatile la citire putand avea si alte cauze. Cum poate un parinte sa-si dea seama daca cel mic are probleme cu ochii? Iata care sunt cele cateva semne care iti pot da de gandit:

– Unul din ochisori este deviat.
– Pleopele sunt inrosite, ingrosate sau umflate.
– Ochii sunt rosii si umezi.
– Copilul se plange de dureri de cap.
– Copilul tine cartea foarte aproape de ochi atunci cand citeste.
– Ochii sunt sensibili la lumina.
– Copilul se loveste de diferite obiecte.
– Copilul inclina capul sau inchide un ochi cand citeste.
– Copilul se freaca foarte des la ochisori.
– Copilul tine ochii mijiti si se incrunta cand priveste un obiect in departare.

Citeste si:  Nu te panica

Chiar daca nu observi niciunul din aceste semne la copilul tau, asta nu inseamna ca ochisorii lui functioneaza perfect. El nu-si poate da seama daca vede bine sau nu, pentru ca e singurul fel de a vedea pe care il cunoaste. De aceea, este important sa-ti duci copilul la oftalmolog inca din primii ani de viata. Specialistii recomanda ca un control sa aiba loc in jurul varstei de trei ani, pentru ca atunci apar de obicei viciile de refractie si nu ai foarte mult timp la dispozitie pentru a le corecta.

Un viciu de refractie inseamna ca ochiul nu mai poate reflecta in mod corespunzator lumina, iar imaginile apar incetosate. In aceasta categorie intra trei dintre problemele de vedere cele mai des intalnite la copii: miopia (vedere slaba la distanta), hipermetropia (vedere slaba aproape) si astigmatismul (vedere incetosata).

Citeste si:  Frumoasa Lucy Liu se mentine in forma facand mult sport

Strabismul este o alta boala frecvent intalnita la copii. Aceasta are la baza o problema a muschilor oculari care impiedica cei doi ochi sa-si coordoneze miscarile. Astfel, ochii nu mai pot privi acelasi obiect in acelasi timp. Strabismul se observa foarte usor, deoarece copilul se uita „crucis”.

Poti proteja ochii copilului tau, limitand timpul pe care il petrece in fata calculatorului sau televizorului. Trebuie alternate perioadele de privit la ecran cu cele de odihna a ochilor. De asemenea, ochii copiilor sunt mai sensibili la razele UV decat cei ai adultilor, de aceea si ei trebuie sa evite soarele puternic, iar daca nu e posibil, sa poarte ochelari de soare. Ai grija insa la calitatea ochelarilor pe care ii alegi, caci unele tipuri de lentile pot face mai mult rau decat bine.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.