fbpx

Corectarea viciilor de refractie prin tratament chirurgical
EXCLUSIV! Material video comentat de la clinica OCULUS.

Avand in vedere evolutiile rapide ale expertizei medicale si echipamentele tot mai sofisticate si performante din domeniul chirurgiei viciilor de refractie, pacientul are acum la indemana o larga diversitate de solutii chirurgicale, cu o eficienta maxima si riscuri minime, care ii permit reluarea instantanee a vietii sociale si chiar recapatarea increderii in sine.

Tratamentul chirurgical al viciilor de refractie consta in diverse tipuri de operatii prin care se scad dioptriile, pana la zero. Leziunile anatomice asociate, cum sunt cele din miopia forte (coroidoza miopica), nu pot fi influentate de aceste operatii.

De mentionat ca nu toti pacientii pot beneficia de chirurgie refractiva – exista si contraindicatii, printre care:

varsta sub 20 de ani
lipsa de stabilizare a dioptriei in ultimii doi ani
anumite boli oculare si generale: sindrom de ochi uscat, inflamatii oculare cronice, glaucom, colagenoze, diabet zaharat s.a.

Exista mai multe feluri de interventii chirurgicale refractive:

Chirurgia cu Laser Excimer (LASIK, LASEK, PRK)

Principiul operatiei este aplicarea spotului Laser pe suprafata ochiului, la nivelul corneei, „slefuind-o” si subtiind-o, astfel modificand si dioptriile.

Implantarea de lentile refractive intraoculare, pe ochi „fac” (ochi care are pastrat cristalinul propriu)

Citeste si:  10 pasi esentiali pentru prevenirea cancerului

lentile pentru miopie (implante negative)
lentile pentru hipermetropie (implante pozitive)
lentile pentru astigmatism, torice (implante torice).

Acestea se asaza in camera anterioara (intre cornee si pupila) si, pentru ca pastreaza cristalinul propriu, pastreaza si acomodatia, lucru foarte important la pacientii pana in varsta presbita – 40-45 de ani, deoarece acomodatia le permite sa vada si la distanta si de aproape fara ochelari.

Extractia cristalinului natural, cu implantarea de lentile pe ochi „afac” (cristaline artificiale).

Acestea sunt lentile de camera posterioara, se pozitioneaza in spatele irisului, in locul cristalinului natural, dupa extractia acestuia. Deoarece se renunta la cristalinul natural, prin aceasta operatie se pierde si acomodatia pe care acesta o realiza – de aceea, aceasta metoda se recomanda cu precadere dupa varsta presbita (dupa 40-45 ani), cand oricum in mod fiziologic incepe sa scada acomodatia.

Desigur, operatiile menite sa ne scape de ochelari sunt o trasatura particulara a lumii moderne si a tehnologiei de varf in oftalmologie, dar nu sunt obligatorii.

Fiecare dintre cele doua variante principale pe care pacientul le are la indemana (operatia sau pastrarea ochelarilor) are propriile avantaje sau dezavantaje.

Cele mai importante avantaje includ:

Cel mai important atu al operatiei este ca ne ofera independenta fata de ochelari. Asta inseamna ca putem practica un sport fara ca ochelarii sa ne mai incomodeze, sau putem realiza meserii in care viciile de refractie nu sunt permise, inseamna inclusiv faptul ca nu ni se mai aburesc ochelarii iarna cand intram intr-un magazin, sau pur si simplu nu ne mai lasa urme pe nas de la greutatea lor.
Factorul psihologic, in special la femei, este extraordinar de important: scapand de ochelari, mai ales de cei cu dioptrii foarte mari, inestetici si grei, multor pacienti li se schimba starea de spirit, devin mai increzatori in ei insisi sau chiar isi gasesc mai usor un loc de munca.
Chiar si din punct de vedere functional si medical, prin eliminarea ochelarilor se elimina si anomaliile de vedere sau „aberatiile” (de sfericitate etc.) lentilelor lor, astfel incat dupa operatie pacientul vede mai bine fara ochelari decat vedea inainte chiar cu ochelari.
Nu in ultimul rand, chiar aspectul material trebuie luat in considerare ca un avantaj al realizarii operatiei. Faptul ca ochelarii sunt o investitie repetabila la nesfarsit poate deveni in timp mai scump decat operatia insasi.

Citeste si:  Sfaturi pentru picioare sanatoase si frumoase

Avantajele ramanerii „purtator de ochelari” deriva din dezavantajele realizarii operatiei:

Este eliminat orice risc potential, care poate insoti teoretic orice operatie.
Pe termen scurt, ochelarii sunt o investitie materiala mai mica, in comparatie cu operatia.
Si aspectul estetic poate veni, in felul sau, in favoarea ochelarilor: sa nu uitam ca acestia pot fi un accesoriu vestimentar foarte important, care ne permite sa fim in pas cu moda, prin numeroasele modele oferite pe piata moderna.

Citeste si:  Talasemia

In orice caz, oricare din cele doua variante sunt alese, pacientul trebuie sa hotarasca in cunostinta de cauza si in functie de prioritatile sale obiective si subiective atunci cand opteaza pentru una sau alta dintre variante.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Centrul Oftalmologic Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

CORECTAREA VICIILOR DE REFRACTIE PRIN OPERATIE: OPERATIA LASIK

Urmareste cum se efectueaza operatia cu Laser Excimer – Chirurgia LASIK, intr-un material video dublat de explicatii oferite de Dr. Cristian Moraru – Centrul Oftalmologic Oculus!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.