fbpx

Creeaza-ti propriul program de fitness

Nu exista nicio indoiala ca exercitiile fizice sunt bune pentru toata lumea. Insa este o realitate faptul ca majoritatea femeilor incep si intrerup programul de exercitii la fel de des precum pornesc si opresc motoarele propriilor masini. Un alt fapt dovedit este acela ca, nu de putine or,i acestea cumpara aparate pentru fitness, le folosesc cateva saptamani dupa care le lasa prafuite intr-un loc ascuns al casei. Cheia unui program de fitness de succes consta in placerea de a face exercitii. Fitness-ul trebuie sa fie, in primul rand, distractiv, ceva ce astepti cu nerabdare – un „fenomen” social in care sa interrelationezi cu persoane care au acelasi scop ca si tine: un corp frumos.

Numai cuvantul „exercitii” in sine are conotatii peiorative pentru multe femei, in special daca acestea sufera de obezitate sau sunt numai plinute. Daca faci parte din vreuna dintre aceste categorii, incepe prin a inlocui exercitiile cu alte activitati. Schimba felul in care faci anumite activitati zilnice in ceva mult mai benefic. Modificarile simple, precum aspiratul mai energic, o plimbare mai intensa in pauza de masa sau sa faci bucle din brat cu cutia de supa inainte sa o desfaci iti va creste fluxul de sange din artere si-ti va intari muschii. Nu-ti stabili obiective prea „inalte”! Stabilirea unor teluri prea mari si intr-un timp mult prea scurt poate fi descurajatoare. Cu siguranta nu vei obtine un corp de invidiat in cateva zile. Nu vei face decat sa-ti impui un obiectiv intangibil. Prin stabilirea unor obiective realiste si realizabile, precum cresterea treptata a intensitatii exercitiilor sau a timpului de executie a acestora vei spori si eficienta si rezultatele vor aparea treptat, dar sigur. Astfel, poti face din aproape orice activitate un exercitiu! Ai nevoie numai de putin mai multa imaginatie.

Citeste si:  Simptome astm

Printre avantajele acestor activitati zilnice personalizate se afla intarirea oaselor si a muschilor, imbunatatirea increderii in tine insati, pastrarea unui corp frumos si sanatos, imbunatatirea tensiunii arteriale si a nivelului colesterolului, reducerea considerabila a stresului, anxietatii si depresiei, cresterea starii de spirit etc.

O problema intalnita adesea la femeile care fac exercitii este greseala de a antrena mai mult o parte a corpului in detrimentul celorlalte. Acest lucru poate crea dezechilibre grave care vor genera probleme medicale ale oaselor, muschilor si incheieturilor. Incearca sa echilibrezi exercitiile / activitatile in asa fel incat sa nu neglijezi nicio parte a corpului. De asemenea, incearca sa faci aerobic macar de trei ori pe saptamana, cel putin 30 de minute.

Daca esti incepatoare, stabileste-ti un program minim (daca nu cunosti tipurile de exercitii, gasesti site-uri specializate sau iti poti lua un antrenor). Practica-l o saptamana, dupa care creste numarul exercitiilor. Dupa o alta saptamana, creste si intensitatea acestora – fa-le mai energic. Dupa o alta saptamana, adauga un exercitiu nou. Si din a parta saptamana, reia ciclul. Iar daca vreodata simti ca este prea mult, opreste-te din „adaugat” si mai schimba ceva: ordinea exercitiilor sau chiar exercitiile in sine. Astfel, iti vei crea un program care va lucra pentru tine.

Citeste si:  Cursuri gratuite in domeniul patologiei si stiintelor biomedicale

Fitness-ul de acasa
Daca optezi pentru exercitiile fizice realizate in fata televizorului, este evident ca vei avea nevoie de multa vointa si hotarare pentru a putea respecta un program fix. Se stie ca rezultatele exercitiilor se pot vedea intr-un timp relativ scurt doar daca este respectat un program fix, dupa sfatul unei persoane specializate. Un instructor personal iti poate recomanda atat ritmul in care se vor desfasura exercitiile, cat si tipul acestora, in functie de propriile dorinte. Avantajele fitness-ului de acasa tin de aspectul financiar si de confort. Alegerea acestei solutii de intretinere presupune si minime dotari in aparatura specializata, precum si folosirea corecta a acestora, in etape de lucru. De obicei, instructorii recomanda alegerea de aparate potrivite pentru varsta si nivelul la care se vor realiza antrenamentele. Principalul dezavantaj al fitness-ului de acasa il reprezinta comoditatea. Din pacate, cele mai multe persoane care opteaza pentru un astfel de antrenamet nu respecta programul de exercitii, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori sub asteptari.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.