fbpx

Cu copilul la doctor

Please select a featured image for your post

Relatia copilului cu medicul pediatru poate si trebuie sa fie o relatie ce se bazeaza pe incredere. Pentru aceasta contributia parintilor si a medicului pediatru este esentiala. Pregatindu-l pe copil din timp pentru mersul la medic si explicandu-i ce urmeaza sa i se faca veti putea transforma consultatia copilului intr-o experienta mai putin stresanta atat pentru dumneavoastra, cat si pentru copil. Intre 2 si 5 ani. Cei mai multi copii cu varsta intre 2 si 5 ani se tem de mersul la doctor de frica a ceea ce li s-ar putea intampla in cabinetul medicului. Aceasta teama reflecta de fapt teama copiilor de necunoscut, de oamenii rai si de monstrii imaginari. Pentru a-l scapa pe copil de aceasta teama este importanta atat contributia parintilor cat si cea a medicului pediatru. Parintele care il insoteste pe copil la medic va incerca sa ii explice inca de acasa in ce consta controlul medical pe care urmeaza sa-l efectueze, incercand astfel sa alunge teama de necunoscut. Odata ajunsi la cabinet si medicul pediatru ii poate explica copilului in ce va consta controlul medical. Este foarte important ca medicul pediatru sa cunoasca elemente din psihologia copilului pentru a stii cum sa-l ia pe acesta. Copii sunt uneori cei mai dificili pacienti
Citeste si:  Atentie la bolile din stranduri si piscine!
Intre 5 si 11 ani. Frica copiilor de a merge la medic este legata de disconfortul pe care acestia il resimt atunci cand trebuie sa se dezbrace in fata medicului. Parintele are si aici o contributie foarte importanta si va incerca sa-i explice cu multa rabdare si tact copilului ca medicul nu il va privi asa cum il priveste un prieten, ci ca pe un pacient ce trebuie consultat.
Intelegerea faptului ca intre medic si copil exista numai o relatie profesionala il va ajuta pe copil sa resimta mai putin teama de mersul la doctor. Din nou medicul pediatru ar putea avea o discutie legata de acest subiect cu copilul inainte de inceperea consultatiei.
Citeste si:  Probleme ce apar in sarcina (partea a III-a)
Intre 11 si 12 ani. In jurul acestei varste, copii incep sa se prefere ca in salonul medicului sa intre singuri, iar parintii sa ramana in sala de asteptare. Tinerele adolescente isi doresc sa fie consultate mai degraba de o doamna doctor in loc de un domn doctor. Pana la aceasta varsta copii nu manifesta preferinte privind sexul persoanei care ii consulta. S-a demonstrat ca peste 50% dintre adulti prefera sa fie consultati de un medic de acelasi sex, lucru care demonstreaza ca aceasta preferinta sa mentine incepand cu varsta adolescentei. Sfaturi utile pentru parinti: Sinceritatea parintelui este foarte importanta atunci cand acesta ii vorbeste copilului despre vizita la cabinetul medicului. Este posibil ca mintindu-l pe copil in privinta procedurilor ce urmeaza sa ii fie aplicate in cabinetul medicului, acesta sa-si piarda increderea in parinti, deci nu mintiti copilul spunandu-i ca doctorul se va uita doar la el daca urmeaza de exemplu sa i se recolteze sange.
Citeste si:  Sapte alimente de sezon, bogate in antioxidanti
Fiti aproape de copilul dumneavoastra. Este important ca copilul sa va simta aproape in timpul consultatiei de aceea daca aveti posibilitatea tineti-l de mana. Pana la varsta de 2 ani este important sa insotiti copilul in cabinet si sa-i permiteti sa-si aduca cu el jucaria preferata pentru a se simti in siguranta. Nu formulati amenintari de genul „daca esti rau o chem pe doamna doctor sa-ti faca injectii” deoarece o puteti transforma pe „doamna doctor” intr-o persoana de temut cu care copilul nu va vrea sa se intalneasca vreodata. Puteti sa-l vizitati pe medicul pediatru atunci cand copilul este sanatos pentru ca copilul sa faca cunostiinta cu acesta intr-o atmosfera relaxata.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.