fbpx

Cu si despre ventuze: ce trateaza stravechea terapie?

Terapia prin ventuze inseamna atasarea pe tegument pentru a cauza o congestie locala prin presiunea negativa care apare in interiorul acesteia datorata introducerii unui material inflamabil in interior care arde oxigenul.

Inca din cele mai vechi timpuri pentru aceasta metoda de tratament erau folosite cornuri de animale in special pentru extragerea puroiului. Odata cu dezvoltarea au aparut si materiale noi din care se fac ventuze cat si metodele s-au imbunatatit. Aria de adresabilitate a fost extinsa datorita faptului ca este o metoda simpla dar eficienta. Odata cu trecerea timpului a fost adoptata de mai multe popoare si din ce in ce mai multa lume, de asemeni este folosita ca metoda auxiliara in acupunctura si moxibustiune.

Exista o mare varietate de ventuze, dar cel mai frecvent folosite sunt cele din bambus si din sticla.

Citeste si:  Barbatii care fumeaza si beau mult pot afecta genetic generatiile lor viitoare

Metoda ventuzelor este eficienta in accelerarea circulatiei, incalzirea zonei si eliminarea starii de rece, diminuarea durerilor si a inflamatiilor.
In clinica, metoda ventuzelor este frecvent folosita pentru tratamentul sindroamelor dureroase precum: durere de spate, picioare, umeri, gastrointestinale (vomitat, diaree) si probleme respiratorii precum: astm si tuse.

De asemenea, ventuzele, daca sunt combinate cu metoda sangerarii, pot trata entorse acute acompaniate de staza sangvina.

Metoda de manipulare a ventuzei defineste cele doua tipuri de tratamente:

metoda „aruncarea cu focul” – se aprinde o bucata de hartie sau o bucata de vata imbibata in alcool si se arunca in interiorul ventuzei, dupa care imediat este aplicata pe zona dureroasa. Aceasta metoda este recomandata pentru zonele laterale ale corpului inlaturand astfel riscul provocarii de arsuri ale pielii.
metoda traditionala cu foc – se prinde o bucata de vata imbibata in 95% alcool cu o pensa si se introduce rapid in ventuza, se scoate imediat dupa care se aplica ventuza rapid pe zona de tratat. In general timpul de pastrare a ventuzei este de 10 min, pielea devine de culoare violeta datorita stazei sangvine.

Citeste si:  Cum tratam natural arsurile solare?

Desprinderea ventuzei se face de catre practician dupa cum urmeaza: se prinde cu mana dreapta ventuza iar cu indexul mainii stangi se preseaza pielea din marginea ventuzei pentru a permite aerului sa intre.

Pacientul trebuie sa aibe o pozitie confortabila. Ventuzele de diferite masuri sunt utilizate in functie de zona de tratat. In general sunt alese zone cu musculatura abundenta si elastica, fara par si fara planuri osoase subiacente.

Citeste si:  Femeile necesita mai mult somn

Nu este recomandata aplicarea ventuzelor pacientilor cu ulcer tegumentar, edeme, tulburari de coagulare sanguina, sau pe suprafata vasolor mari de sange, pacientilor cu febra mare sau convulsii sau pe abdomenul femeilor gravide. Metoda este de asemenea contraindicata in boli ale sangelului cum ar fi: talasemie, trombocitopenie. Metoda nu este potrivita pentru pacientii susceptibili de sangerare spontana sau tulburari de coagulare. Dupa inlaturarea ventuzelor zona apare ca o vanataie iar uneori pot aparea chiar pustule mici. In general aceastea dispar la cateva zile dupa.

Articol realizat de Mihai Ichim, specialist Medicina Traditionala Chineza – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.