fbpx

Cum calmam durerile sinusale?

Venirea anotimpului rece pune de obicei in dificultate persoanele care acuza dureri sinusale frecvente sau care sufera de sinuzita cronica. Pe langa tratamentul prescris de medicul specialist, puteti sa ameliorati disconfortul produs de durerile de sinusuri si sa va usurati respiratia luand o serie de masuri.

Deseori, durerile sinusale sunt un semn de raceala sau gripa sau sunt intensificate de aceste afectiuni. Prevenind raceala si gripa prin: vaccinarea antigripala, intarirea sistemului imunitar, evitarea zonelor aglomerate, spalatul frecvent pe maini, evitarea expunerii la temperaturi scazute etc. – puteti evita, intr-o oarecare masura, durerile suparatoare de sinusuri.

Suflati-va frecvent nasul. Mucozitatile si scurgerile nazale permit eliminarea virusilor si bacteriilor din nas si sinusuri.

Folositi o crema pe baza de uleiuri esentiale (ex.crema de galbenele) pentru a proteja, de iritatii, partea exterioara a narilor.

Folositi picaturi nazale pe baza de solutie salina pentru a umecta mucoasa nazala, apoi suflati, pe rand, fiecare nara. Repetati acest proces pana cand mucozitatile nazale eliminate sunt limpezi. Aplicati picaturile nazale de cel putin patru ori pe zi sau de fiecare data cand simtiti ca nu puteti respira corect pe nas. Solutia pentru picaturi o puteti prepara in casa, adaugand jumatate de lingurita de sare de masa la o cana de apa calduta si amestecand pana la dizolvarea completa.

Citeste si:  Sanatate fizica si psihica

Hidratati-va corespunzator: beti cel putin 6 pahare de apa pe zi. Daca remarcati ca aerul din casa este uscat, folositi un umidificator de aer sau plasati un recipient (de preferat din material ceramic) plin cu apa pe sursa de caldura (de exemplu, pe calorifer). Improspatati apa din recipient de cel putin doua ori pe zi.

Pentru ameliorarea durerilor, puteti opta pentru cataplasme cu sare. Incalziti intr-o tigaie de bucatarie un pumn de sare (grunjoasa daca aveti la indemana), apoi varsati sarea intr-un saculet de panza. Plasati saculetul cu sare pe frunte si mentineti timp de 10-15 minute. Puteti repeta acest procedeu de cateva ori pe zi.

Citeste si:  "Vorbim de dependenta de alcool cand persoana pierde controlul asupra consumului..."

Inhalatiile cu menta sunt, de asemenea, cunoscute pentru efectul benefic in ameliorarea durerilor sinusale. Acestea se prepara din 10 ml de ulei volatil de menta la 250 ml de apa clocotita. Stati 15 minute cu fata deasupra recipientului in care ati turnat in prealabil amestecul, si acoperiti-va capul cu un prosop. Se recomanda sa repetati acest procedeu in fiecare zi, timp de 7 zile.

Decongestionantele nazale pe baza de fenilefrina pot fi utile pentru fluidificarea mucozitatilor, insa este indicat sa apelati la ele doar in cazul in care spalaturile nazale nu au generat efectul dorit. Este recomandat sa nu folositi aceste medicamente mai mult de trei zile consecutiv (din pricina gradului de dependenta sporit) si nici in cazul in care suferiti de hipertensiune arteriala, afectiuni cardiace sau inflamarea prostatei.

Citeste si:  Dieta saraca in carbohidrati

In mod normal, urmand tratamentul corespunzator, durerile sinusale provocate de raceala sau gripa trebuie sa se amelioreze in 5 – 7 zile. Acestea pot evolua insa in sinuzite bacteriene, manifestate printr-o intensificare a durerii insotita de febra. Se recomanda sa va adresati medicului de familie in cazul in care remarcati scurgeri nazale de culoarea verzuie sau daca febra persista dupa ce ati luat masuri de auto-ingrijire timp de 3 zile, daca durerea sinusala nu se amelioreaza, chiar si dupa o zi de tratament ori daca congestia nazala persista mai mult de o saptamana.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.