fbpx

Cum depistam nodulii la san?

Cu sanatatea nu este de joaca, dragele mele! Am testat acest lucru pe pielea mea si pot spune ca nu trebuie sa lasam pe maine ce putem face astazi, mai ales din punct de vedere medical!
De multe ori, alegem sa ignoram anumite semnale pe care corpul nostru le transmite din diverse motive: din comoditate, din lipsa timpului sau de frica.

Pentru o viata sanatoasa si mai ales pentru a evita eventualele complicatii, este bine sa mergem periodic la medicul de familie, pentru un control amanuntit, chiar daca nu prezentam simptome de boala.

Din nefericire, cancerul a devenit una dintre cele mai intalnite boli: una din sase femei este diagnosticata cu cancer mamar.
Aceasta boala poate fi prevenita, daca avem grija de sanatatea noastra, daca ducem un stil de viata normal si mai ales, daca mergem la controale de rutina.

Citeste si:  Centrul oftalmologic Oculus: reduceri de 10-15% la operatiile de cataracta si cele pentru vicii de refractie

Nodulii la san reprezinta o afectiune destul de des intalnita la femei, insa nu intotdeauna aceastia ridica semne de intrebare sau de ingrijorare.
Nu toti nodulii sunt de natura canceroasa, asa ca inainte de a va impacienta, mai bine incercati sa va palpati sanii periodic, pentru a observa daca au aparut modificari.

Palparea sanilor este una din primele metode de depistare a nodulilor. Aceasta procedura nu este una complicata: cu palma cu degetele unite, palpati sanul bilateral, de la stern pana la marginea laterala a toracelui si de la limita lui superiora pana la santul submamar.

Citeste si:  Talasemia

Palparea nu trebuie sa fie executata sub presiune, ci delicat, fara a provoca durere. Daca nu sunteti sigura ca puteti face acest lucru, rugati medicul de familie sau un cadru medical sa faca acest lucru pentru dumneavoastra.

Daca la palpat se simte ceva, este bine sa mergeti mai departe la medicul specialist, care sa va recomande efectuarea unei ecografii mamare.
La ecografie se poate determina cel mai bine despre ce tip de nodul este vorba, marimea acestuia, consistenta si pozitia.

Citeste si:  Cum sa fiti in forma in sezonul rece

De regula, majoritatea nodulilor la san sunt de origine benigna, asa ca nu trebuie sa va ingrijorati foarte tare: acestia se tin sub supraveghere periodica, din 6 in 6 luni si se poate administra si un tratament, pentru diminuarea durerilor daca este cazul sau pentru micsorarea acestuia.

Mastoza fibrochistica sau nodulii la san afecteaza peste 60% din femeile adulte cu varsta cuprinsa intre 30 si 60 de ani, asa ca nu uita de vizita la medicul ginecolog si endocrinolog, cel putin o data pe an.

Un comentariu
  1. si eu sunt foarte speriata de aceasta boala cumplita. dar intr-adevar, daca se fac controale periodice, orice problema poate fi depistata si rezolvata la timp. am aflat si eu ca nu orice nodul inseamna cancer. o prietena de-a mea a fost la ****** o clinica pentru problemele femeilor si a aflat ca nodulul pe care il simtise la palpare era benign. foarte bine ca s-a dus la control si s-a linistit! in plus, medicii de acolo au fost foarte amabili, i-au oferit informatii, i-au explicat ca nu trebuie sa intre in panica, ci sa mearga la doctor si sa se sfatuiasca mereu cu el. mi-ar placea daca tot mai multe femei ar merge mai des la control, nu e de glumit cu asa ceva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.