fbpx

Cum ne ajuta kinetoterapia in combaterea obezitatii?

Obezitatea este definita ca o crestere a greutatii corporale cu peste 20% fata de greutatea ideala. Obezitatea a cunoscut una dintre cele mai spectaculoase evolutii suprapunandu-se in buna masura evolutiei civilizatiei moderne. De cele mai multe ori excesul de grasime indica o stare maladiva sau chiar boala.

Statisticile medicale arata ca frecventa morbiditatii (imbolnavirii) si mortalitatii celor obezi depaseste cu mult pe cea a oamenilor normali din punct de vedere al greutatii corporale.

Kinetoterapia reprezinta terapia prin miscare, in care se creeaza un plan de tratament personalizat in functie de afectiunea fiecarui pacient in parte. Exercitiile recomandate vor fi corectate de fiecare data de catre o persoana specializata.

Ca exemplu, tratamentul obezitatii prin kinetoterapie poate fi format dintr-un complex de exercitii, marea majoritate cardio. Prima parte a programului cuprinde eliminarea apei si grasimilor din organism, iar partea secunda este formata din tonifierea musculaturii zonelor deficitare. Ca aparate se folosesc cu usurinta bicicleta ergonomica si banda de alergat (nu se alearga!). Dar sa o luam pe indelete, sa intelegem mai precis ce fenomene au loc in timpul sedintei de remodelare corporala.

Exercitiile fizice regleaza nivelul glicemiei, cresc aportul energetic la nivel celular, contribuie la optimizarea starii de sanatate. Nivelurile de energie ridicate pot duce la o noua crestere a rezistentei la efort, deci la o activitate fizica mai intensa. Exercitiile fizice regulate si activitatea fizica sustinuta obliga organismul nostru sa arda mai multe calorii si, prin cresterea ratei metabolice provocate de acestea, pierderea in greutate continua chiar si cand ne odihnim.

Efectuarea unui exercitiu fizic intens, timp de 60 de minute, de trei ori pe saptamana, poate fi o metoda excelenta de mentinere a siluetei pentru multe persoane. Desigur, daca rezultatul dorit trebuie sa apara intr-un timp mai scurt, sedintele de remodelare corporala se fac in fiecare zi.

Programul de remodelare corporala nu trebuie sa includa neaparat activitati intensive, precum alergatul sau joggingul vioi, mai ales daca suntem supraponderali si avem o conditie fizica subreda. O plimbare de lunga durata pe banda, cu plan inclinat sau orizontal, poate fi de multe ori activitatea ideala pentru multe persoane cu probleme. Dat fiind faptul ca plimbarea consuma mai putine calorii decat joggingul sau alergatul, ea ar trebui sa dureze intre 20-40 de minute. Alte exercitii, precum pedalatul la bicicleta ergonomica si lucrul pe saltea cu sau fara greutati, ar putea da, de asemenea, rezultate excelente, atat timp cat sunt practicate cu regularitate (preferabil zilnic), minimum de trei sau de patru ori pe saptamana.

Citeste si:  Pe 3 septembrie, haideti la maraton, in parcul Izvor din capitala!

Obiectivele kinetoterapiei in lupta cu obezitatea sunt:

Scaderea greutatii corporale;
Imbunatatirea sau cresterea capacitatii de efort a organismului;
Imbunatatirea respiratiei si marirea ventilatiei pulmonare;
Tonifierea generala a organismului si, in mod deosebit, a musculaturii abdominale;
Inlaturarea afectiunilor asociate;
Stimularea proceselor de dezasimilatie prin activarea unui consum energetic crescut marind durata si activitatea reactiilor de oxidare celulara;
Prevenirea instalarii altor afectiuni generate de obezitate;
Imbunatatirea starii fizice si psihice generale a subiectului;
Prevenirea hipotoniei gastrice si intestinale.

Citeste si:  Exercitiul fizic si sexul, esentiale pentru regenerarea celulelor cerebrale

Nu vreau sa sperii pe nimeni, ci doar sa trag un semnal de alarma, dar kilogramele in plus dauneaza grav sanatatii. Excesul ponderal si obezitatea cresc simtitor riscul de:

moarte prematura – chiar si 5-10 kg in plus cresc riscul de boli de inima – hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarct, insuficienta cardiaca, aritmii, moarte subita;
diabet – un exces ponderal de numai 5-8 kg dubleaza riscul de diabet zaharat;
cancer – endometrial, de colon, de vezica biliara, mamar, de prostata, renal, etc.;
probleme respiratorii – astm bronsic, apnee nocturna;
artrita – pentru fiecare kg in plus, riscul de artrita creste cu 9-13%;
multe alte probleme – hipertensiune si diabet de sarcina, infertilitate, dereglari ale ciclului menstrual, incontinenta urinara, depresie, etc.

Articol realizat de Bogdan Dimitriu, Coordonator Recuperare Medicala – Clinica Medicala Sport Med Center (www.sportmedcenter.ro)

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.