fbpx

Cum ne alegem corect ochelarii de soare?

Ochelarii de soare sunt cu siguranta accesoriul-vedeta al sezonului estival. Insa, rolul lor nu este numai acela de a ne accesoriza tinuta, ci, in principal, de a ne proteja ochii de efectele nocive ale razelor ultraviolete si a luminii puternice. Iata cateva sfaturi pentru a face alegerea corecta, tinand seama de caracteristicele acestora: nivelul de protectie UV, materialul, culoarea lentilei si dimensiunea lentilei.

Ochelarii de soare sunt cu siguranta accesoriul-vedeta al sezonului estival. Insa, rolul lor nu este numai acela de a ne accesoriza tinuta, ci, in principal, de a ne proteja ochii de efectele nocive ale razelor ultraviolete si a luminii puternice. Iata cateva sfaturi pentru a face alegerea corecta, tinand seama de caracteristicele acestora: nivelul de protectie UV, materialul, culoarea lentilei si dimensiunea lentilei.

Optati pentru ochelarii de soare care filtreaza o parte din lumina albastra – aceasta este responsabila cu leziuni ale retinei si contribuie la degenerarea maculara, afectiune ce se manifesta prin pierderea vederii in anumite zone ale ochiului. Pentru a afla daca o pereche de ochelati filtreaza lumina albastra, faceti testul afara: cu ochelarii la ochi, cerul albastru va avea culoarea gri.
Atunci cand alegeti culoarea, evident principalul criteriu sunt propriile preferinte, insa este important de retinut ca: lentilele de culoare gri nu afecteaza perceptia altor culori; persoanele care au un risc cunoscut de degenerare maculara ar trebui sa opteze pentru lentile de culoare oranj-maronie, deoarece lentilele de aceasta culoarea filtreaza mai bine razele UV si lumina albastra; lentilele de culoare verde distorsioneaza culorile mai mult decat alte lentile, cum ar fi cele galbene sau rosii.
Ochelarii de soare cu lentila polarizata sunt deseori recomandati de medicii specialistii deoarece acestia protejeaza mai bine ochiul de lumina puternica, directa sau reflectata in diverse suprafete (apa, sticla etc.).
Asigurati-va ca ochelarii pe care doriti sa-i cumparati ofera 100% protectie impotriva razelor ultraviolete UVA si UVB. Acestea nu afecteaza doar pielea – razele UVB sunt principala cauza a cancerului de piele, iar razele UVA penetreaza straturile profunde ale pielii, deteriorand astfel fibrele de elastina si de colagen ale dermei, ci si ochii.
Lentilele de sticla protejeaza mai bine ochiul si ofera o mai buna acuitate vizuala decat cele din material plastic. De asemenea, evitati ochelarii de soare cu lentilele realizate din acril – acestia fiind de calitate inferioara. Cu toate acestea, daca purtati ochelari de soare atunci cand faceti sport, este mai bine sa optati pentru ochelari mai usori, cu lentile din plastic, pentru a scadea riscul de lezare a ochiului, in caz de accident.
O lentila mai inchisa la culoare nu inseamna neaparat o mai buna protectia a ochilor. In plus, lentilele in nuante mai deschise ofera o mai buna vizibilitate. Pentru a verifica gradul de protectia UVA si UVB oferit de ochelarii dumneavoastra de soare, puteti achizitiona un card UV. Acesta este un dispozitiv de dimensiunea unei carti de credit cu care puteti testa ochelarii de soare. Intrebati medicul oftalmolog sau farmacistul!
Intre ochelarii de soare si frunte, respectiv tample trebuie sa nu existe spatii care sa permita patrunderea luminii puternice. Pentru ca ochii sunt larg deschisi, la „umbra” lentilelor, razele UV pot patrunde prin spatiile libere provocand mai mult rau decat daca nu ati purta ochelari.
Aveti grija ca lentila si rama sa fie suficient de late pentru a acoperi complet pleoapele. Acestea sunt foarte sensibile la razele ultraviolete, existand riscul de arsuri solare.
Pentru o protectie corecta a ochilor pe timpul verii, pe langa ochelarii de soare, purtati intotdeauna si o palarie sau sapca cu borul de minim trei centimetri latime.
Aveti grija ca lentilele ochelarilor de soare sa fie intotdeauna curate – puteti folosi solutii speciale de curatat sau o piele de caprioara. Eventualele impuritati de pe lentila va pot supune vederea unui efort suplimentar care poate conduce la aparitia migrenelor, durerilor oculare, oboseala ochilor si chiar deteriorarea vederii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.