fbpx

Cum ne ferim de degeraturi in anotimpul rece?

Degeraturile sunt extrem de frecvente in special la temperaturile scazute cu care ne confruntam in ultima vreme. Principalii factori care contribuie la degeraturi sunt frigul, imbracamintea neadecvata, viscolul si circulatia deficitara a sangelui. Aceasta din urma poate fi cauzata de imbracamintea sau incaltamintea foarte stramta, pozitiile vicioase, oboseala, anumite medicamente, consumul de alcool si tutun, sau de anumite afectiuni cronice, precum diabetul. Iata cateva sfaturi la indemana pentru a preveni si trata degeraturile.

La fel ca si arsurile, degeraturile sunt clasificate pe grade, in functie de severitatea lor. Degeraturile de gradul I se manifesta prin ingalbenirea sau albirea pielii. Acesta anormalitate poate fi insotita de o usoara senzatie de arsura. In acest stadiu degeraturile nu produc deteriorari ireversibile ale tesutului si pot fi combatute prin incalzirea treptata a zonei afectate. Degeraturile de gradul II se produc in urma expunerii pe termen lung la temperaturi foarte scazute si se manifesta prin disparitia durerii in zona afectata si inrosirea si inflamarea pielii. Se pot forma basici care duc la exfolierea pielii. Degeraturile de gradul III se manifesta prin intarirea si descuamarea pielii in zona afectata. In acest stadiu tesutul epitelial „moare” si poate aparea edemul ca urmare a lipsei circulatiei sangelui in zona afectata.
Primul pas pentru prevenirea degeraturilor este sa recunoastem acest risc atunci cand ne aventuram afara la temperaturi scazute. Riscul creste in conditii de umezeala si vant, care vor scadea rapid temperatura corpului, in special a extremitatilor.
Asigurati-va ca purtati haine care nu permit transferul termic nici atunci cand sunt ude. Indicat este bumbacul, lana naturala si cea sintetica (fleece).
Hidratati-va! Dezhidratarea va duce la cresterea riscului de degeraturi si la accelerarea scaderii temperaturii corpului.
Si alimentatia este importanta in sezonul rece, cand degeraturile constituie un pericol. Consumati o cantitate suficienta de mancare inainte de a iesi la temperaturi scazute, in special carbohidrati – acestia se digera usor si sunt rapid transformati de metabolism in caldura. Optati mai degraba pentru a consuma cantitati mai mici, mai des, decat pentru o masa foarte bogata, la intervale neregulate.
Atunci cand faceti efort la temperaturi scazute, stabilit-va un ritm moderat. Extenuarea poate face la eventualele degeraturi sa fie mai greu de identificat.
La intervale regulate, inspectati-va corpul pentru a identifica eventualele semne de degeraturi. Daca va simtiti picioarele sau mainile amortite, opriti-va si incercati sa le incalziti – acesta poate fi un prim semn.
Pentru ca iarna este prin execelta sezonul excursiilor la munte, acordati o atentie speciala corpului dumneavoastra daca va aflati pe partia de schi sau in zone impadurite. Cu cat altitudinea creste, cu atat riscul de inghet va poate paste la fiecare colt. Daca sunteti prinsi intr-un furtuna de zapada sau viscol, cautati cat de poate de repede adapost: chiar si o mica pestera, un sant, o scorbura de copac sau un autoturism va pot salva viata in conditii de temperaturi foarte scazute si viscol.
Daca purtati o esarfa sau un fular le puteti folosi pentru a va incalzi degetele de la picioare. Infasurati-le bine in jurul picioarelor, pentru a le proteja de frig si degeraturi. La fel, fata si, in special nasul, trebuiesc protejate – acoperiti-le cu un fular sau cu gulerul hainei.
Imbracamintea constituie varful de lance al apararii impotriva degeraturilor si inghetului. Se recomanda sa optati pentru mai multe straturi de haine, usoare si largi pe corp, peste care sa purtati o haina dintr-un material impermeabil. De asemenea, verificati ca hainele si accesoriile sa nu fie rupte, pentru a nu permite accesul frigului si umezelii catre corp.

Citeste si:  Pentru a arata cat mai bine, seducatoarea Mariah Carey a cerut sfatul unui antrenor francez

Capul, mainile si picioarele sunt predispuse degeraturilor, iar cea mai mare parte din temperatura corpului se pierde prin scalp, astfel incat acoperirea capului este vitala. Pentru protejarea mainilor sunt mai indicate manusile cu un singur deget (mitene), decat cele obisnuite. In picioare, purtati doua perechi de sosete, unele de bumbac (pentru a absorbi transpiratia) si unele de lana peste acestea (pentru a nu permite transferul termic cu mediul).
Daca planuiti sa petreceti o perioada mai lunga de timp afara, la temperaturi scazute, nu consumati alcool si nu fumati. Alcoolul, cofeina si nicotina predispun pielea la degeraturi.
Copiii sunt probabil cel mai incantati de sosirea iernii si joaca in zapada, insa tocmai din acest motiv trebuie sa le acordam o atentie sporita si protectie impotriva degeraturilor. Si in cazul lor imbracamintea este cea mai importanta si ar trebui sa includa: un dres de bumbac, malete, una sau doua camasi, pantaloni, pulover, pardesiu, sosete calduroase, cizme, manusi sau mitene si o caciula.
Nu lasati copilul sa se joace afara pentru un timp prea lung. Stabiliti un orar rezonabil, in functie de temperatura de afara. Chemati-l la intervale regulate in casa pentru a se incalzi.
Asigurati-va ca hainele copilului sunt uscate. Daca remarcati ca acestea sunt ude, schimbati-l imediat cu unele uscate, deoarece imbracamintea uda poate accelera instalarea degeraturilor.
Daca temperatura este mai scazuta de 4 grade Celsius evitati sa scoateti copiii mici si bebelusii afara.
Daca remarcati o degeratura, cel mai important este sa va refugiati intr-o incapere calduroasa si sa solicitati ingrijiri medicale specializate. Intre timp, consumati bauturi calde, cum sunt ceaiul sau supa. Nu frecati sub nicio forma zona afectata cu propiile maini sau cu zapada.
Nu solicitati zonele afectate (de exemplu, evitati sa mergeti daca v-au degerat picioarele) si tineti-le intr-o pozitie usor ridicata.
Indepartati obiectele de imbracaminte ude sau prea stramte.
Incalziti zona afectata scufundand-o in apa calda (Atentie: nu fierbinte!) pentru cel putin 30-45 de minute ori pana cand aceasta isi recapata simtul tactil. Acesta poate fi un proces foarte dureros, insa va poate salva membrul afectat si chiar viata. Nu masati sub nicio forma zona afectata cat timp este scufundata in apa.
Nu spargeti basicile formate, ci acoperiti-le cu un pansament steril pana cand veti primi ajutor de specialitate. In caz contrar, riscati sa deteriorati ireversibil tesutul afectat.
Nu incepeti sa incalziti zona afectata daca exista posibilitatea de a fi nevoit/a sa va expuneti din nou unei temperaturi scazute.
Nu folositi pentru a va incalzi o sursa artificiala de caldura, precum radiatorul, soba, focul etc. Din cauza ca pielea in zona afectata este amortita, exista riscul de arsura.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.