fbpx

Cum ne palpam sanii pentru a depista nodulii?

Autopalparea lunara ar trebui sa reprezinte pentru orice femeie, un exercitiu nelipsit. Este recomandat ca palparea sa se faca la scurt timp – o zi, doua – dupa menstruatie, eventual in fata oglinzii, dupa dus. Si asta pentru ca, dincolo de eventualii noduli pe care i-ati putea simti la atingere, in fata oblinzii se pot observa si schimbari ale formei mamelonului sau sanului, asimetrii sau modificari tegumentare.

Citeste si:  Laudele exagerate scad performantele copiilor

Autopalparea se face cu degetele impreunate ale mainilor, cat mai relaxat. Relaxarea conduce automat si la o crestere a sensibilitatii tactile. Sanii se palpeaza incepand de la stern pana la marginea laterala a toracelui si apoi, de la limita superioara pana la santul submamar. Aureola mamara se inspecteaza separat.

Dupa ce ati terminat autopalparea, incercati sa puneti o usoara presiune cu degetul asupra mamelonului, pentru a observa daca aveti, sau nu, secretii mamelonare. Exceptand perioada lactatiei, aceste secretii sunt fara exceptie semn de natura patologica.

Citeste si:  Alegerea sportului potrivit pentru copil

Nu incheiati procesul autopalparii fara sa atingeti si zona axiala, pentru ca sanul dreneaza limfatic la nivel axiar. Axila reprezinta in majoritatea cazurilor o prelungire anatomica a glandei mamare. Daca observati, in timpul palparii, noduli – indiferent de natura lor (mobili sau ficsi, moi sau duri, durerosi sau nedurerosi) – prezentati-va la un medic ginecolog pentru o diagnosticare corecta si pentru un tratament adecvat.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.