Cum ne palpam sanii pentru a depista nodulii?

Autopalparea lunara ar trebui sa reprezinte pentru orice femeie, un exercitiu nelipsit. Este recomandat ca palparea sa se faca la scurt timp – o zi, doua – dupa menstruatie, eventual in fata oglinzii, dupa dus. Si asta pentru ca, dincolo de eventualii noduli pe care i-ati putea simti la atingere, in fata oblinzii se pot observa si schimbari ale formei mamelonului sau sanului, asimetrii sau modificari tegumentare.

Citeste si:  Parteneriat strategic intre Acumen Integrat si A&D Consulting & Logistic System pentru Conferinta Management Performant in Institutiile Medicale din Romania in 2012

Autopalparea se face cu degetele impreunate ale mainilor, cat mai relaxat. Relaxarea conduce automat si la o crestere a sensibilitatii tactile. Sanii se palpeaza incepand de la stern pana la marginea laterala a toracelui si apoi, de la limita superioara pana la santul submamar. Aureola mamara se inspecteaza separat.

Dupa ce ati terminat autopalparea, incercati sa puneti o usoara presiune cu degetul asupra mamelonului, pentru a observa daca aveti, sau nu, secretii mamelonare. Exceptand perioada lactatiei, aceste secretii sunt fara exceptie semn de natura patologica.

Citeste si:  "Ziua Mamei cu Hepatita" sarbatorita la Bucuresti, pe 30 martie

Nu incheiati procesul autopalparii fara sa atingeti si zona axiala, pentru ca sanul dreneaza limfatic la nivel axiar. Axila reprezinta in majoritatea cazurilor o prelungire anatomica a glandei mamare. Daca observati, in timpul palparii, noduli – indiferent de natura lor (mobili sau ficsi, moi sau duri, durerosi sau nedurerosi) – prezentati-va la un medic ginecolog pentru o diagnosticare corecta si pentru un tratament adecvat.

Citeste si:  Curele de slabire, alese in functie de profesie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.