fbpx

Cum ne pregatim de schi?

Daca iti plac sporturile de iarna, cu siguranta astepti cu nerabdare weekendurile pentru a putea sa evadezi cateva zile intr-o statiune la schi. E minunat sa respiri aerul curat de la munte, sa plutesti pe partia incarcata de zapada si sa te bucuri de frumusetea peisajelor montane.

In plus, sportul este binevenit in perioada Sarbatorilor de Iarna, cand petrecerile si cinele festive se tin lant. Organismul are nevoie de miscare pentru a nu acumula kilograme in plus si pentru a se incarca de energie, iar psihicul nostru are nevoie de aer curat pentru a se binedispune.

Citeste si:  Prima editie a Congresului International de Sanatate-Alimentatie-Bunastare, SANABUNAINT, incununata de succes

Dar inainte de a pasi pe partia de schi, e important sa ne pregatim corpul pentru efortul fizic pe care il vom depune. Urcatul pe partie, schiatul, mersul prin zapada sunt activitati solicitante, pe care nu le facem zi de zi, prin urmare trebuie sa ne antrenam pentru a preveni febra musculara si alte neplaceri precum intinderile musculare sau contracturile.

Una e sa te misti liber si gratios pe schiuri, fara sa resimti junghiuri si dureri, si alta e sa sa-ti pierzi respiratia dupa cateva minute de schiat, iar dupa o zi petrecuta pe partie sa te trezesti cu dureri musculare in tot corpul. Iar daca esti novice intr-ale schiatului, vei deprinde acest sport mult mai repede si mai usor daca esti bine pregatit din punct de vedere fizic.

Corpul si sanatatea ta vor avea cel mai mult de castigat de pe urma unei bune pregatiri fizice inainte de a pasi pe partia de schi. Principalele avantaje pe care ti le aduce pregatirea fizica cu un kinetoterapeut (terapia prin miscare) sunt multiple. „In primul rand, exercitiile sunt stabilite individual pentru fiecare persoana in parte, dupa o evaluare prealabila. Setul de exercitii recomandat fiecarei persoane in parte are drept scop sa previna intinderile musculare cauzate de sedentarismul prelungit. Pregatirea pentru schi presupune o pregatire fizica pentru a evita aparitia febrei musculare si/ sau a contracturilor si rupturilor musculare”, ne spune Dra Nicoleta Ghena, kinetoterapeut la centrul KinetoHelp.

Citeste si:  Rezultate promitatoare pentru o terapie genetica impotriva durerilor cronice

Asadar, inainte de a-ti pune claparii in picioare, fa o vizita la kinetoterapeut. Acesta iti va face o evaluare pentru individalizarea antrenamentelor si a exercitiilor specifice fiecarei grupe musculare. Sedintele de kinetoterapie vor pune accent pe tonifierea musculara prin izometrie, pe intarirea ligamentelor si a tendoanelor, pe cresterea rezistentei la efort si marirea mobilitatii.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.