fbpx

Cum ne protejam de artroza?

Traseul este acesta: dureri de articulatii – reumatism – artrita. Din pacate, artrita nu mai este o boala a varstei inaintate, ci poate aparea la varsta maturitatii, in special la femei. Daca dimineata sau seara, dupa o zi de lucru, simti dureri ale articulatiilor, atunci acesta este primul semn de intrebare pe care trebuie sa ti-l pui: cat de avansata este starea mea? Disconfortul apare in special dupa un interval mai lung de repaus. Cu cat artroza este in stare mai avansata, cu atat cartilagiile si oasele tale vor deveni mai neregulate si apar asa numitele excrescente osoase, tumefactii ale genunchilor sau noduli la nivelul degetelor. Rareori, se poate intampla sa apara semne de inflamatie, roseata si cresterea temperaturii pe suprafete locale.

Articulatiile cele mai expuse sunt cele ale genunchilor, gatului, umerilor, gleznelor, coatelor si ale incheieturii pumnului. Intr-o forma avansata, artroza determina modificari ale pozitiei corpului, iar durerile devin aproape insuportabile. Tocmai de aceea, este indicat s-o prevenim si s-o tratam din timp. Majoritatea tinerilor insa tind sa dea vina pe pozitia din fata calculatorului si refuza diagnosticarea din timp.

Citeste si:  In ciuda prognozelor, cel mai mic copil din lume a supravietuit

Artroza este, pana la urma, afectiunea cartilajelor articulare. Sasele articulatiilor sunt invelite in tesuturi elastice foarte netede, care determina mobilitatea trupului. Cand artroza isi face aparitia, mobilitatea trupui se diminueaza si apar durerile pentru ca suprafata initiala a cartilajelor devine neregulata.

Cum prevenim artroza?
Dieta este unul dinte principalii factori care diminueaza riscul aparitiei bolii cartilajelor. Alimentatia variata, bogata in fibre si cu alimente de origine vegetala este aproape o garantie ca artroza va sta cat mai departe de corpul tau. Evitarea grasimilor si miscarea sunt alte doua procedee de care trebuie sa tii cont. Cu cat vei fi mai activa, vei face mai multe exercitii usoare, cu atat vei mentine sub control excesul ponderal si iti vei ajuta articulatiile sa fie mai flexibile. Ai grija sa nu pici in cealalta extrema si sa le suprasoliciti.

Exista de ceva timp, pentru cele mai comode dintre noi, si prevenirea si recuperarea medicala. Fizioterapia si kinetoterapia sunt doua ramuri din ce in ce mai raspandite, iar procedurile cele mai frecvente raman electroterapia si ultrasunetele. Perioada de tratament este de minim doua saptamani, in care zilnic trebuie sa beneficiezi de aceasta practica medicala. De asemenea, aplicatiile locale de caldura sunt alta masura folosita in vederea tratarii artrozei.

Factorii care ajuta la aparitia artrozei

Sexul este unul dintre factori. Femeile sunt mai expuse decat barbatii, conform studiului specialistilor.

Alaturi de varsta si sex, mai exista si alti factori precum: malformatiile congenitale (displazie de sold, platfus, luxatii congenitale), efortul fizic in exces, greutatea corporala. Medicii recomanda in primul rand miscarea si exercitiile fizice usoare pentru a preveni aceasta boala. Alergarile usoare, ciclismul, joggingul sau inotul sunt cateva dintre activitatile care te tin in forma.

Citeste si:  Platfus (picior plat)

Daca deja au aparut durerile de articulatii si in cazul tau, ar trebui sa tii seama de cateva sfaturi. Unul dintre acestea ar fi evitarea umezelii cu orice pret. Vremea rece si umezeala accentueaza durerea, iar tu va trebui sa fii foarte atenta ca in vestimentatia ta sa nu lipseasca manusile, caciula si fularul.

O alta recomandare ar fi sa pastrezi o greutate corporala adecvata. Cu cat vei lua in greutate, cu atat va fi mai mare tensiunea pe articulatii, in consecinta durerile vor fi din ce in ce mai neplacute.

Nu incerca sa te integrezi artei japoneze, nu vrei sa ai piciorusele acelea malformate de la incaltamintea inconfortabila. Pantoful trebuie sa-ti asigure spatiul necesar pentru ca degetele tale sa nu stea inghesuite, unul intr-altul.

4 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.