fbpx

Cum ne protejam pe timpul verii

Cu totii asteptam vara cu nerabdare pentru ca vara inseamna vacanta, plaje insorite, iesiri la picnic. Dar vara inseamna si temperaturi de 40 de grade la umbra, tentatii periculoase, insecte si o gramada de alte probleme, care pot aparea si in timpul vacantei si in orase. Regulile de siguranta sunt multe, dar sunt absolut necesare pentru a te asigura ca vacanta ta si a familiei nu se transforma intr-un chin.

In vacanta
– Oricat de tentanta ti s-ar parea apa unui rau sau lac intr-o zi caniculara, evita baile in locuri neamenajate. Apa poate fi contaminata cu tot felul de bacterii care provoaca boli din cele mai grave, de la leptospiroza pana la meningita.
– Chiar daca mergi la piscina sau la strand, nu inseamna ca ai scapat de griji. Uneori nici apa lor nu este chiar curata. Poti sa te alegi cu otita, conjunctivita, ciuperca piciorului si o multime de boli de piele. Alege cu grija piscina.

La mare
– Poarta intotdeauna incaltaminte pe plaja. Risti sa te intepi in cioburi sau scoici, iar ranile se pot infecta foarte usor.
– Nu face plaja fara sa folosesti o crema sau lotiune cu factor de protectie solar cat mai mare. Oricat de mare ar fi SPF-ul, crema nu ofera protectie 100%, deci nu te baza numai pe ea.
– Nu face plaja intre orele 11:00 si 16:00.
– Fii atenta la semnele insolatiei: oboseala, dureri de cap, confuzie sau limbaj incoerent, piele rosie, calda si uscata. Nu uita ca insolatia este o urgenta medicala.
– Daca nu stii sa inoti, nu te aventura prea departe de mal si ramai in zonele aglomerate in care sunt oricand oameni in jur.
– Chiar daca esti o buna inotatoare, ramai intr-o zona sigura si nu inota decat daca exista salvamari. Inotul in mare nu se compara cu inotul in piscina.
– Nu inota daca ai consumat bauturi alcoolice, esti obosita, sau ai mai avut probleme cu carceii.
– Scutura bine hainele si prosopul inainte de a le folosi, pentru a alunga insectele care s-ar putea ascunde in ele.

Citeste si:  Normele la legea autismului nu respecta drepturile persoanelor cu TSA

La picnic
Daca te consideri in siguranta la umbra padurii, te inseli. Aici este plin de insecte care abia asteapta turistii.
– Foloseste o crema impotriva insectelor.
– Poarta pantaloni lungi, bluze cu maneci lungi si sosete.
– Evita sa stai in padure sau la marginea ei seara si dimineata devreme. Acestea sunt perioadele preferate ale tantarilor.
– Nu tine langa tine apa statuta, care atrage tantarii.
– Evita zonele in care se afla stupi de albine.
– Nu lasa mancarea sau paharele cu bauturi descoperite. Ele pot atrage albinele.
– Daca te inteapa o albina, scoate acul si spala bine locul cu apa si sapun. Mergi la medic daca albina te inteapa in nas sau in gura. Ai grija la simptomele socului anafilactic: respiratie greoaie, umflarea locului intepat, ameteli.
– Evita zonele cu iarba inalta si frunze putrezite. Aici se ascund capusele.
– Dupa ce ajungi acasa, verifica-ti bine intregul corp. Daca gasesti o capusa, scoate-o cu ajutorul unui pensete, dezinfecteaza locul cu alcool, apoi mergi la medic. Capusele pot transmite o multime de boli, si uneori este necesar un tratament preventiv cu antibiotice.

In oras
– Daca nu poti sa eviti drumurile la orele periculoase, acopera-ti capul cu o palarie si poarta haine subtiri in culori deschise, care sa-ti acopere cat mai mult din piele.
– Foloseste o crema cu factor de protectie solar.
– Nu pleca la drum fara sticla de apa.
– Alege drumurile mai umbroase.
– Opreste-te din cand in cand pe o banca si odihneste-te.

In general
– Bea cel putin doi litri de apa pe zi, chiar daca nu iti este sete. Sucul, alcoolul si cafeaua nu reprezinta o alternativa. Ele nu fac decat sa te deshidrateze si mai mult. De fapt, la fiecare ceasca de cafea, ar trebui sa bei un pahar de apa in plus.
– Nu face drumuri lungi intre orele 11:00 si 16:00. In acest interval este mai bine sa nu iesi deloc afara.
– Protejeaza-ti capul cu o palarie.
– Alege-ti cu grija deodorantul. Cele mai multe produse de acest tip sunt antiperspirante, adica impiedica transpiratia. Desi neplacuta, transpiratia este una din modalitatile prin care organismul isi regleaza temperatura, deci este esentiala pentru adaptarea noastra la temperaturile mari.
– Fii atenta la simptomele deshidratarii: iritabilitate, greata, oboseala exagerata, dureri de cap, ameteli, crampe musculare, cantitate scazuta de urina.
– Ai grija la alimentele pe care le consumi pentru ca ele se deterioreaza mult mai repede la temperaturi mari. Nu cumpara alimente sau bauturi care nu au fost pastrate in conditii corespunzatoare. Evita restaurantele si fast-food-urile care nu par de incredere.
– Poarta ochelari de soare. Razele UV fac rau si ochilor, nu numai pielii. Ochelarii de calitate se gasesc la magazinele de optica, nu la buticurile trendy.
– Trage draperiile sau jaluzelele pentru a mentine temperatura din interior la valori cat mai mici.

Citeste si:  Conferinta de Pediatrie la expoMedika 2012 - 5 iunie 2012, la Palatul Parlamentului, Bucuresti

O vacanta placuta si fara evenimente nedorite!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.