fbpx

Cum prevenim infectiile ochiului?

Infectiile ochilor pot fi foarte variate, ca aspect si gravitate, trecand de la simple conjunctivite pana la infectii grave intraoculare. Din fericire, cele mai frecvente sunt infectiie superficiale ale conjunctivei – conjunctivite sau/si ale corneei – keratite, keratoconjunctivite. Acestea din urma sunt mai grave, pentru ca afecteaza si vederea, prin afectarea corneei, iar uneori se pot vindeca cu sechele, vederea ramanand mai scazuta, in diverse grade. O alta infectie superficiala, tot a corneei, dar, de data asta mult mai grava si cu prognostic mai rezervat, este ulcerul infectios corneean.

De cealalta parte, infectiile ce patrund in interiorul ochiului (infectii intraoculare – endoftalmite) sunt extreme de grave, in functie si de microbul cauzator. Cel mai adesea se produc datorita unei cauze exogene (microbul a patruns din mediul exterior, in timpul sau dupa o interventie chirurgicala oculara sau dupa o plaga oculara posttraumatica), dar se pot datora si unor cauze endogene (agentul patogen e cantonat undeva, in organism – in infectii ale sinusurilor, ale gatului, abcese dentare, dar si de la distanta: colecist infectat, etc. – si de acolo poate migra la nivelul ochiului, determinand endoftalmita endogena).

Citeste si:  Incontinenta urinara la femei poate fi combatuta prin exercitii fizice

Toate aceste infectii oculare au o simptomatologie destul de zgomotoasa, ceea ce e foarte bine, pentru ca il determina pe pacient sa se adreseze repede oftalmogului: ochi rosu, inflamat, cu secretie lacrimoasa sau purulenta, cu mancarimi sau usturimi si, in functie de structurile oculare afectate, apare si scaderea mai mult sau mai putin marcata a vederii.

Tratamentul curativ se adreseaza, bineinteles, cauzei – agentul patogen infectios (microb, virus, ciuperca), constand in antibiotice, antivirale, respectiv antimicotice si antiinflamatorii.

Dar ideal este, ca in orice boala, sa nu ajungem sa avem nevoie de un tratament, deci sa putem sa prevenim aceste infectii. Cum o facem? Depinde – unele infectii pot fi prevenite, altele nu prea.

Citeste si:  Bucurati-va de pastele fainoase, fara a lua in greutate

Astfel, conjunctivitele si keratoconjunctivitele pot fi prevenite printr-o igiena riguroasa a ochilor si a mainilor, prin evitarea contactului cu alte personane care au deja conjunctivita (mai ales in comunitatile de copii), prin evitarea mersului vara la bazine de inot unde curatenia si ingrijirea apei sunt cel putin dubioase, prin evitarea folosirii altui prosop de fata decat cel propriu. Ochelarii de protectie intr-o atmosfera poluata, cu praf si vant, ar putea ajuta la prevenirea unei infectii la nivelul suprafetei ochiului.
Nu se recomanda un tratament profilactic antibiotic, nefiind nici eficient, nici justificat.

In ce priveste infectiile intraoculare intra- si postoperatorii exogene (cauza din exterior), prevenirea lor tine de respectarea foarte stricta a regulilor de sterilizare in salile de operatie, a instrumentelor si a tuturor materialelor folosite intr-o operatie (pe cat posibil acestea trebuie sa fie de unica folosinta).

Citeste si:  Cum ne mentinem parul si scalpul sanatos

Infectiile oculare endogene (cu punct de plecare o infectie din interiorul organismului) pot fi prevenite prin tratarea focarului infectios intern, dupa adresarea la medicul de diverse specialitati, dupa caz (stomatolog, ORL, chirurg etc.).

Cam acestea ar fi cateva din masurile pe care putem sa le luam noi, ca medici (cand vorbim de operatii oculare), cat si voi, ca potentiali pacienti, pentru a evita aparitia unor infectii oculare.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.