fbpx

Cum prevenim raspandirea virusurilor intre membrii familiei?

Prevenirea raspandirii virusurilor nu este deloc un lucru usor, mai ales cand un membru al familiei se imbolnaveste, iar ceilalti trebuie protejati pentru a nu se imbolnavi si ei. Desi poate am crede ca odata ce virusul a „patruns” in casa, toti membrii familiei sunt sortiti imbolnavirii, exista o serie de masuri pe care le puteti lua pentru a preintampina acest lucru.

Desi ideea de a pune bolnavul in „carantina” va poate parea buna, este mai greu de realizat decat pare. In special daca bolnavul este copil, cu siguranta nu-l veti putea tine izolat intr-o singura camera. Ce puteti face insa este sa limitati timpul in care ia contact cu fratele sau sora sa si sa le indicati activitati recreative care sa nu-i oblige sa stea unul prea aproape de celalalt. Spre exemplu, pot sta in aceeasi camera, urmarind un film de desene animate.

Citeste si:  Transplant de trahee creata in laborator

Respectarea masurilor de igiena joaca, de asemenea, un rol esential, in special daca tinem seama ca circa 80% dintre bolile infectioase sunt contractate prin atingere. Atunci cand unul dintre copii este bolnav, microbii ajung practic peste tot, deci si ceilalti copii sau membri ai familiei pot intra in contact cu ei doar atingand anumite obiecte din casa. De aceea, spalatul pe maini, cu apa si un sapun antibacterian, timp de cel putin 20 de secunde, va diminua riscurile ca microbii sa ajunga in organism prin intermediul mainilor. Regula se aplica si pentru persoana care ingrijeste bolnavul.

Citeste si:  Se supara repede

O alta masura este aceea de a dezinfecta suprafetele, mai atent decat de obicei. Poate ca in general nu acordati o atentie speciala dezinfectarii clantelor sau bratele scaunelor, insa atunci cand cineva din casa este bolnav, acestea pot fi adevarate „oaze” pentru microbi. Persoanele sanatoase le vor atinge fara doar si poate, astfel crescand riscul de a se imbolnavi la randul lor.

De asemenea, daca dumneavoastra sunteti persoana care ingrijeste bolnavul, evitati pe cat posibil ca, pana la insanatosirea acestuia, sa preparati mancarea pentru restul familiei. Daca se poate rugati un alt membru al familiei sa preia aceasta sarcina de la dumneavoastra. In caz contrar, spalati-va cat mai des pe maini, inainte si in timpul gatitului. In plus, tineti vesela folosita de persoana bolnava separat si nu permiteti celorlalti membri ai familie sa o atinga sau sa o foloseasca.

Citeste si:  Sucurile de fructe ne apara organismul de bolile cronice

Nu in ultimul rand, aruncati servetelele igienice folosite imediat si nu le lasati sa se adune, nici macar in camera bolnavului. Folositi de preferat un cos de gunoi cu capac sau unul care sa nu fie la indemana copiilor mai mici, care ar putea fi tentati sa-l „exploreze”.

Articol realizat de dr. Andreea Ionescu, MP medicina de familie

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.