Cum reintram in programul normal dupa vacanta?

Fie ca ati fost plecati in vacanta trei zile, fie ca ati avut un concediu mai lung, reintoarcerea acasa si la birou va pot pune probleme. Trecerea de la relaxarea totala a zilelor libere la rutina unei zile obisnuite de munca poate fi dificila: lipsa motivatiei, stresul sau anxietatea pot fi o parte dintre trairile cu care trebuie sa va confruntati in primele zile de la revenire. Iata cateva strategii pentru a reintra rapid in programul normal dupa vacanta.

Atunci cand plecati in concediu, rezervati-va cel putin o zi speciala, la finalul perioadei libere, pentru a face lin trecerea de la entuziasmul vacantei la programul normal de viata si lucru. Acele zile suplimentare va pot oferi timpul necesar pentru a va relua rutina dinaintea vacantei. Acordati-va timp pentru a va relaxa si a va recupera in mediul obisnuit de viata.
Daca ati calatorit in afara tarii, in zone cu un fus orar diferit, incercati sa va pregatiti organismul pentru revenirea acasa. In ultima zi de concediu, mancati si dormiti la ore apropiate fusului orar de acasa.
Tineti minte ca pe durata vacantei este posibil sa fi renuntat la unele activitati de rutina, ale dumneavoastra si ale familiei, pe care acum trebuie sa le reintegrati in programul zilnic. Daca aveti copii, parcurgeti acest demers alaturi de ei: reimpuneti programul de masa, somn, exercitiu fizic sau joaca. Revenirea la programul normal poate dura cateva zile, insa cu putina determinare din partea dumneavoastra si celor mici le va fi mai usor sa se acomodeze.
Dupa ce v-ati intors din vacanta, planificati-va un eveniment special cu familia sau prietenii. Iesiti in oras si puneti-va la curent cu cele intamplate in grup sau invitati-va prietenii la cina pentru a le arata poze din vacanta sau a le relata momentele favorite. Bucurati-va in acelasi timp si de prezenta lor: cu siguranta colegii, prietenii sau familia v-au lipsit cat timp ati fost plecati, asa ca incercati sa vedeti partea frumoasa a revenirii acasa, aceea ca ii revedeti pe cei dragi.
Nu va feriti sa va „laudati” nici colegilor de birou cu momentele frumoase petrecute in vacanta! Astfel veti prelungi un pic entuziasmul concediului, facand trecerea catre rutina de birou mai usoara.
Pentru a va asigura ca revenirea la serviciu este cat se poate de usoara, planificati aceasta zi chiar dinainte de a pleca in vacanta. Incercati sa realizati sarcinile dificile inainte de plecare mai degraba decat sa le lasati sa va astepte atunci cand reveniti din concediu.
O alta sugestie este sa luati legatura, inaintea primei zile de munca, cu un coleg. Puneti-va la curent cu cele intamplate la birou in lipsa dumneavoastra si asigurati-va ca nu veti fi intampinat/a cu suprize neplacute. De asemenea, pregati-va spatiul de lucru astfel incat acesta sa fie primitor atunci cand reveniti.
Evitati totusi sa va verificati e-mailurile sau mesajele vocale: este posibil ca unele mesaje sa nu fie pe cat de clare ar trebui si astfel sa va expuneti unui stres suplimentar chiar inainte de terminarea vacantei.
Imediat dupa ce v-ati intors, incepeti sa va planificati urmatorul concediu. Cautati pe internet, faceti o lista de „dorinte”, luati in calcul diferite oferte turistice. Stabilindu-va acest nou obiectiv si asteptandu-l cu nerabdare va veti inveseli si veti incepe lucrul cu o atitudine pozitiva.
Aceste strategii va pot ajuta pe termen scurt, imediat dupa ce va intoarceti din vacanta. In majoritatea cazurilor daca le puneti in practica, veti reveni cu usurinta la programul zilnic „normal”. Insa, in cazul in care starea de anxietate sau lipsa motivatiei persista mai mult timp se recomanda sa discutati cu un specialist pentru a identifica adevarata cauza a starii dumnevoastra.

Citeste si:  Consumatorii de vin sunt mai sanatosi decat bautorii de bere

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.