fbpx

Cum sa ajut copilul sa-si dezvolte abilitatile sociale?

Viata sociala are o influenta majora in existenta persoanei adulte. Pentru a ne bucura de beneficiile unei vieti sociale active este necesar sa ne dezvoltam abilitatile sociale necesare. Deprinderea acestor abilitati incepe in copilarie. Este deosebit de important sa oferim copiilor nostri atat un cadru suportiv si afectivitate, cat si indrumare si oportunitati de a se intalni cu cei de varsta lor. De asemenea, dezvoltarea celorlalte arii ale existentei devine mai facila pentru copii, prin intermediul prieteniilor, intr-un mediu in care se simt acceptati si fericiti.

Ajutati-l pe copilul dvs. sa isi dezvolte abilitatile sociale tinand cont de urmatoarele recomandari:

Oferiti-i oportunitati de a petrece timp si de a se juca cu copii de varsta sa. Cand mergeti in parc sau in excursii invitati-i si pe acestia si deschideti-va casa pentru „viitorii” prieteni ai copilului dvs.!

Citeste si:  Extractul de broccoli protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete

Incurajati-va copilul sa aiba un hobby. In acest mod va intalni alti copii care ii impartasesc pasiunile.

Prima conditie pentru a-ti face noi prieteni este sa ii intalnesti. Oferiti-i copilului aceasta ocazia inscriindu-l la activitatile extrascolare preferate de acesta!

Jucati-va cu copilul dvs. cat de des puteti si incurajati-l sa arate grija si consideratie fata de ceilalti!

Dezvoltati-i abilitatea de a empatiza, discutati cu acesta despre ajutorul pe care il puteti oferi altor oameni sau animalelor si incurajati-l sa se gandeasca cum se simt ceilalti!

Citeste si:  Un conservant natural protejeaza alimentele de bacteriile nocive

Stati de vorba cu acesta despre importanta prieteniei!

Discutati in fiecare zi despre activitatile pe care le desfasoara, despre colegi sau prieteni si ajutati-l sa gaseasca solutii la problemele cu care se confrunta. Incercati sa ii sugerati maniere pozitive de a rezolva conflictele. Nu incurajati comportamentul agresiv sau de respingere!

In cazul in care copilul a fost respins de un alt copil sau exclus dintr-un grup, explicati-i ca aceasta este o situatie temporara si ca o asemenea experienta ii poate fi utila in dezvoltare!

Preocupati-va ca mediul de joaca si socializare al copiilor sa fie propice dezvoltarii abilitatilor sociale si interveniti in desfasurarea acestor activitati numai daca situatia o impune.

Citeste si:  "Marile descoperiri se intampla atunci cand Eul nu detine controlul..."

Petreceti timp cu copilul dvs. Folositi acest timp pentru a va cunoaste copilul, pentru a afla cat mai multe amanunte despre temerile, activitatile si dorintele sale!

Faceti posibil ca, saptamanal, intreaga familie sa aiba activitati comune deoarece abilitatea de a socializa se poate dezvolta si in cadrul familiei. Totodata, membrii acesteia vor avea ocazia sa se cunoasca mai bine iar mediul familial sa stimuleze, la copil, sentimentul de apartenenta si siguranta.

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.