fbpx

Cum sa ne ferim de bolile zoonotice?

Animalele de companie sunt o sursa inepuizabila de afectiune pentru stapanii lor, iar pentru copii reprezinta o experienta educativa prin care isi dezvolta simtul responsabilitatii si respectul pentru necuvantatoare si natura. Insa, pentru a va bucura din plin de animalutele de casa si pentru a va mentine intreaga familie sanatoasa este necesar sa cunoasteti cele mai frecvente boli care pot fi transmise de catre acestea – denumite boli zoonotice, si masurile pe care le puteti lua pentru a le preveni.

Cele mai frecvente afectiuni intalnite la…

…caini si pisici:

Infectia cu campilobacterii – se poate transmite de la animale de casa purtatoare ale bacteriei, provocand la om diaree, dureri abdominale si febra. Bacteria se afla in tractul intestinal al cainilor, pisicilor, hamsterilor, pasarilor. Omul se poate infecta prin contact cu apa sau materii fecale contaminate, dar si ingerand carne cruda sau lapte nepasteurizat. Infectia este contagioasa si de la om la om si se trateaza cu antibiotice.
Boala zgarieturii de pisica – se poate instala la persoanele care au fost muscate sau zgariate de o pisica infectata cu bacteria Bartonella henselae. Simptomele includ: inflamarea ganglionilor limfatici, febra, dureri de cap, stari de oboseala, care de obicei trec de la sine. Cu toate acestea, daca infectia este severa, pacientul trebuie sa urmeze un tratament cu antibiotice prescris de medic.
Rabie – rabia sau, popular, turbarea, este o boala grava provocata de un virus ce patrunde in organism prin muscatura sau contaminarea unei rani deschise cu saliva unui animal infectat. De cele mai multe ori, datorita imunizarii, animalele de casa nu sunt purtatoare ale virusului. Insa, asigurati-va ca aninalul dvs. nu intra in contact cu animale salbatice – care pot avea virusul si il pot infecta.
Infectia cu tinea (impetigo) – este o infectie a pielii cauzata de mai multe tipuri de fungi ce se gasesc in sol si pe pielea oamenilor si animalelor. Contaminarea se poate produce prin atingerea cainelui sau pisicii infectate. Boala se manifesta, de obicei, prin aparitia unei iritatii rotunde, uscacioase si solzoase, care are conturul bine definit si centrul inflamat. Tratamentul include medicamente antifungice, cu aplicare locala sau administrate oral.
Infectia cu toxocara – este provocata de parazitul Toxocara, care se dezvolta in intestinele cainilor si pisicilor. Larvele depuse de parazit trec in scaunul animalelor, contaminand solul (cu precadere in spatiile de joaca destinate copiilor, din parcuri). Cand copilul intra in contact cu solul contaminat, larvele ajung in sistemul intestinal al copilului. Simptomele includ febra, tuse sau wheezing, ficat marit, iritatii ale pielii, inflamarea ganglionilor limfatici.
Toxoplasmoza – boala se instaleaza in urma contactului cu un parazit ce traieste in materia fecala apisicilor. La persoanele sanatoase, toxoplasmoza nu produce simptome vizibile, insa atunci cand acestea se manifesta includ: inflamarea ganglionilor limfatici, stari de oboseala, dureri musculare, febra, gat iritat, iritatii ale pielii. La femeile insarcinate, toxoplasmoza poate duce la pierderea sarcinii, nastere prematura sau boli grave ale noului-nascut. Femeile insarcinate si persoanele imuno-compromise trebuie sa evite sub orice forma contactul cu litiera pisicii.

… pasari:

Criptococoza – este o boala infectioasa fungica contracata in urma inhalarii microorganismelor din materia fecala uscata a pasarilor, in special a porumbeilor. Boala poate provoca pneumonie.
Psitacoza (febra papagalilor) – este o boala provocata de bacteria Chlamydia psittaci. Contaminarea se produce prin contactul cu materia fecala a pasarilor sau cu praful care se acumuleaza in colivii. Simptomele includ, tuse, febra mare si dureri de cap; boala se trateaza cu antibiotice.

Citeste si:  Simptomele sindromului Down

… reptile si amfibieni (soparle, broaste testoase, salamandre etc.):

Infectia cu salmonella – materia fecala a reptilelor si amfibienilor contine Salmonella. Atingand pielea, terariul sau alte suprafete contaminate, omul se poate infecta. Simptomele includ: dureri abdominale, diaree, vomismente, febra. Pericolul este cu atat mai mare la copii, care pot dezvolta complicatii grave, precum deshidratarea, meningita sau septicemia.

… hamsteri si pesti:

Coriomeningita limfatica (LCM) – oamenii pot contracta virusul coriomeningitei limfatice prin inhalarea particulelor provenite din urina, materia fecala sau saliva rozatoarelor infectate. Simptomele LCM sunt similare cu cele ale gripei: febra, stari de oboseala, dureri de cap, disconfort muscular, stari de greata si vomismente, iar in cazurile grave pot duce chiar la meningita sau encefalita. Ca si toxoplasmoza, infectia poate fi transmisa de la mama la fat.
Infectia cu Mycobacteria marinum – infectia se produce in urma contactului cu apa contaminata din acvariu. Desi usoara si limitata la nivelul pielii, infectia poate produce simptome mai grave la persoanele cu un sistem imunitar scazut.

Sfaturi pentru a va bucura din plin de animalul de casa si a va proteja de bolile zoonotice:

Spalati-va intotdeauna pe maini dupa ce atingeti animalul sau intrati in contact cu hrana. Purtati manusi atunci cand curatati litiera, acvariul, terariul etc. Daca aveti o pasare, purtati o masca de protectie pentru a preveni inhalarea particulelor de urina sau materie fecala. Nu lasati copiii sa indeplineasca aceste sarcini nesupravegheati, decat dupa ce v-ati asigurat ca sunt suficient de responsabili pentru a respecta aceste indrumari.
Evitati sa pupati sau sa atingeti animalul cu buzele, deoarece infectiile pot fi transmise prin saliva. De asemenea, nu lasati cainele sau pisica sa va linga fata si nu impartiti mancarea cu animalul dvs.
Pastrati in permanenta curata zona in care animalul traieste. Daca animalul este obisnuit sa fie scos afara pentru a-si face nevoile, curatati locul respectiv si nu permiteti copiilor sa se joace in acea zona.
Nu permiteti accesul animalelor de casa in zona in care pregatiti hrana si nu spalati animalul in chiuveta de la bucatarie sau in cada de baie.
Supravegheati intotdeauna copiii mici cand se afla in preajma animalului de casa. Copiii mici sunt cei mai predispusi infectiilor deoarece tind sa se tarasca pe podea, sa introduca mainile in gura animalului sau sa-l lase sa-l linga, sa imparta mancarea cu acesta.
Verificati cu regularitate pielea animalului, pentru a vedea daca sunt prezente capuse ori pureci. Tratati imediat animalul daca remarcati capuse, pureci sau semne ca s-ar fi scarpinat in exces. Pentru a evita ca animalul sa ia capuse sau pureci, plimbati-l intotdeauna in lesa, cand sunteti afara, si nu il lasati sa intre in contact cu animale straine.
Daca animalul este frecvent plimbat afara, se recomanda sa-l castrati pentru a reduce dorinta acestuia de a intra in contact cu alte animale, ce pot fi purtatoare de infectii si paraziti.

Citeste si:  400.000 de euro stransi pentru copiii bolnavi de cancer limfatic
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.