fbpx

Cum sa ne protejam ficatul?

Ficatul indeplineste peste 500 de functii in organism, fiind in principal responsabil cu procesarea nutrientilor proveniti din alimentatie si trimiterea lor catre celule, precum si cu filtrarea si eliminarea substantele nocive. Cu toate acestea, un ficat suprasolicitat, expus factorilor daunatori cu care intram in contact astazi, poate rezulta in numeroase probleme de sanatate.

Printre acestea se numara hipertensiunea arteriala, sindromul oboselii cronice, migrenele, durerile articulare, hipercolesterolemiile, tulburarile neuro-musculare, alergiile, scaderea rezistentei la boli si nu numai.

Consumul de alcool, precum si administrarea pe termen lung a tratamentelor medicamentoase constituie principalele cauze ale afectarii functiei hepatice. Schimbarea obiceiurilor legate de consumul de alcool si evitarea auto-medicatiei sunt primii pasi pe care oricine trebuie sa-i faca pentru protejarea ficatului. In plus, iata in continuare si alte metode prin care va puteti asigura ca ficatul dvs. este sanatos si isi indeplineste corect functiile sale din organism.

Evitati pe cat posibil alimentele cu continut ridicat de zahar si grasimi. Dintre acestea, dulciurile procesate, prajelile si bauturile carbogazoase afecteaza in cea mai mare masura ficatul.
Consumati cat mai multe alimente proaspete, neprocesate sau putin procesate termic. Axati-va pe fructe si legume colorate, cum sunt rosiile, morcovii, avocado, mango, fructele de padure etc. Este de retinut ca fructele si legumele colorate contin antioxidanti naturali care contribuie la protejarea celulelor hepatice.
Limitati-va numarul de calorii provenite din carbohidrati. Excesul de carbohidrati poate diminua functia hepatica si duce la acumularea de depozite de grasimi in ficat (provocand o afectiune cunoscuta sub denumirea de ficat gras nealcoolic).
Nu luati suplimente cu rol hepatoprotector fara a consulta in prealabil medicul de familie sau specialistul. In prezent, exista pe piata numeroase suplimente care pretind ca imbunatatesc functia hepatica, insa nu toate sunt eficiente si lipsite de riscuri. Retineti ca anumite plante (precum: vascul, gura-lupului, tataneasa, busuiocul cerbilor, mate) pot fi toxice pentru ficat.
Intre plantele al caror rol hepatoprotector a fost validat stiintific se numara: anghinarea (Cynara scolymus), rozmarinul (Rosmarinus officinalis), turmericul (Curcuma longa), papadia (Taraxacum officinale) si cicoarea (Cichorium intybus). Cu toate acestea, si inainte de intrebuintarea acestor remedii se recomanda sfatul specialistului in medicina plantelor.
Incercati, pe cat posibil, sa va feriti de toate tipurile de substante chimice, in special pesticide si insecticide, care pot deteriora celulele hepatice odata patrunse in sistemul circulator. Multe dintre substantele chimice pot patrunde in organism prin piele, asa ca alegeti doar acele produse de ingrijire care nu prezinta un pericol. In egala masura, renuntati la fumat: fumul de tigara pe care il inhalati contine numeroase substante chimice toxice care vor ajunge, in cele din urma, in ficat.
Inainte de a merge la o petrecere unde este probabil sa consumati alcool, luati un supliment de vitamina B. Organismul consuma o cantitate considerabila de nutrienti atunci cand proceseaza alcoolul, insa niacina (vitamina B3) se leaga de moleculele de alcool si faciliteaza eliminarea acestora din organism. Sursele alimentare de vitamina B includ coacazele, ouale, produsele lactate, nucile, tonul, sardinele, semintele de floarea-soarelui, germenii de grau, legumele verzi.
Antioxidantii sunt esentiali pentru a contracara deteriorarea celulelor hepatice. Vitamina C este un puternic antioxidant, cu rol si in imbunatatirea functiei imune. Consumati zilnic alimente bogate in vitamina C, precum citrice, broccoli, patrunjel, ananas, cartofi, rosii, varza, capsuni. Alti antioxidanti la fel de valorosi sunt vitamina A, vitamina E, coenzima Q10, seleniul, zincul, beta-carotenul, ceaiul verde.
Spalati-va pe maini, cu apa calda si sapun, dupa fiecare folosire a toaletei, precum si inainte de a prepara hrana si a servi masa. Astfel, veti putea preveni transmiterea virusului hepatic A si a altor microbi daunatori.
Protejati-va atunci cand faceti sex! Virusul hepatic B si virusul hepatic C se transmit prin contact sexual neprotejat si prin contact cu sange infectat. Asa ca, folositi intotdeauna prezervativul si evitati sa imprumutati obiectele de igiena personala (periuta de dinti, aparat de ras, set de manichiura etc.) altor persoane, indiferent de cat de apropiate va sunt.
Incercati sa adoptati un program regulat de somn. Culcatul foarte tarziu si trezitul la ore inaintate contribuie la ingreunarea functiei hepatice, ficatul diminuandu-si functiile in conditii de stres si oboseala fizica.
Obiceiul de nu urina dimineata contribuie, de asemenea, la ingreunarea functiei hepatice. Intervalul orar 5 – 7 a.m. este alocat de organism eliminarii toxinelor prin urinare si defecare. Daca obisnuiti sa dormiti pana tarziu sau sa nu mergeti la toaleta imediat dupa ce v-ati trezit, toxinele vor ramane in organism mai mult decat trebuie si vor contribui la deteriorarea ficatului.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.