fbpx

Cum sa prevenim si sa tratam sangerarea gingiilor?

Sangerarea gingivala indica deprecierea sanatatii orale si poate duce, lasata netratata, la afectiuni stomatologice grave. Poate fi un semn ca suferiti deja sau prezentanti risc de o afectiune gingivala. Iata cateva sfaturi la indemana care sa va ajute la ameliorarea sangerarilor gingiilor si la mentinerea unei igiene orale corespunzatoare.

Se recomanda sa consultati imediat medicul stomatolog daca: sangerarea este abundenta sau persista pentru o perioada mai lunga de timp (cronica); gingiile continua sa sangereze in ciuda masurilor de auto-ingrijire luate; sangerarea gingiilor este insotita de alte simptome (chiar daca aparent acestea nu sunt asociate).

Daca fumati sau mestecati tutun, renuntati la acest obicei cat mai repede posibil.
Spalati-va pe dinti folosind o pasta de dinti cu fluor – cereti eventual indrumarea medicului stomatolog atunci cand alegeti pasta de dinti.

Spalati-va pe dinti de cel putin de doua ori pe zi si, pe cat posibil, dupa fiecare masa.
Folosirea atei dentare de doua ori pe zi ajuta la impiedicarea acumularii placii dentare. In plus, evitati gustarile dintre mese si reduceti aportul de carbohidrati.
Apelati la un detartraj profesionist de doua ori pe an si mergeti la controale de rutina cel putin o data la sase luni, pentru a putea trata din timp eventualele probleme.
Evitati alimentele care contin mult zahar, in special dulciurile care tind sa se lipeasca de dinti.
Introduceti in dieta cotidiana alimente bogate in fibre, cum sunt legumele verzi si merele.
La sfarsitul fiecarei mese, serviti o bucata de branza pentru a preveni cresterea aciditatii.
O alta solutie pentru a preveni sangerarea gingiilor este sa beti un pahar cu apa dupa fiecare masa sau gustare. Apa va indeparta resturile de mancare dintre dinti si va preveni acumularea de bacterii daunatoare.
Asigurati-va necesarul zilnic de vitamina A si C. Aceste vitamine se regasesc in broccoli, spanac, ficat, produse lactate fortifiate, pepene galben, portocale, grapefruit, rosii, cartofi si ardei gras. Daca ati fost diagnosticat/a cu o deficienta de vitamine, urmati sfatul medicului si luati suplimentele alimentare recomandate.
Pentru calmarea sangerarilor gingivale si reducerea disconfortului clatiti-va gura cu apa si sare (o jumatate de lingurita de sare la o cana cu apa).
Pentru indepartarea tesutului gingival deteriorat se recomanda deseori clatirea gurii cu apa oxigenata. Evitati sa folositi ape de gura comerciale, care contin alcool, pentru ca acestea pot agrava problema.
Daca va confruntati frecvent cu sangerari ale gingiilor, evitati pe cat posibil sa luati aspirina. Daca medicul va recomanda totusi un tratament cu aspirina, spuneti-i despre problema gingivala pe care o aveti. Nu intrerupeti si nu va schimbati niciodata tratamentul fara a va consulta cu medicul.
Folositi un irigator oral pentru a va masa gingiile. Selectati intotdeauna viteza cea mai redusa de functionare.
Persoanele care sufera de sangerari gingivale trebuie sa evite sa consume alimente si bauturi la temperaturi extreme – foarte reci sau fierbinti.
De asemenea, stresul poate declansa cresterea nivelurilor hormonale, astfel sporind riscul de inflamatii in intregul corp, inclusiv la nivelul gingiilor.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.