fbpx

Cum sa scapam de congestia nazala?

Congestia nazala sau nasul infundat sunt, fara doar si poate, un simptom suparator: ingreuneaza respiratia, afecteaza vorbirea si simtul olfactiv, creaza o stare generala de disconfort. Congestia nazala se produce atunci cand mucozitatile infunda caile nazale, pe fondul racelii, infectiei sinusurilor sau alergiilor. Din fericire, exista masuri pe care le puteti lua acasa pentru a trata nasul infundat!

Retineti insa ca acestea nu elimina cauza, de aceea o congestie nazala care dureaza mai mult de cateva zile sau prezinta complicatii impune vizita la medic.

Umpleti un vas cu apa clocotita, in care ati adaugat in prealabil cateva lingurite cu sare. Aplecati-va deasupra vasului si acoperiti-va capul cu un prosop, respirand adanc. Aburul va fluidifica mucozitatile, care vor putea fi mai usor eliminate. Repetati inhalatiile de doua-trei ori pe zi, in serii de cate 5-10 minute.
Consumati cat mai multe lichide, pentru a contribui la fluidificarea secretiilor. Puteti bea apa si sucuri naturale, insa de obicei bauturile calde – cum ar fi supele limpezi, ceaiurile de plante – ajuta mai mult la eliminarea congestiei decat cele reci.
In timpul somnului, tineti-va capul usor ridicat, plasand sub cap o perna suplimentara. Capul lasat pe spate duce adesea la inrautatirea congestiei.
Folositi un vaporizator, in special pe timpul noptii. Este foarte probabil ca problema dvs. sa se agraveze noaptea din cauza uscaciunii aerului din locuinta. Vaporizatorul va creste umiditatea, permitandu-va sa respirati mai usor.
Folositi un spray nazal cu sare. Acest produs este disponibil in majoritatea farmaciilor si va va ajuta sa fluidificati secretiile si sa eliberati caile nazale. Nu folositi sprayul mai mult de trei zile la rand, pentru a nu agrava congestia.
Antihistaminicele va pot fi de ajutor, in cazul in care congestia nazala este data de alergii. Acestea reduc cantitatea de mucus. Aveti grija ca unele antihistaminice va pot induce o stare de somnolenta.
Cand copilul dvs. are nasul infudat si este prea mic pentru a-si sufla nasul, puteti pregati acasa o solutie salina (un varf de lingurita de sare la jumatate de cana apa calduta). Asezati copilul pe spate, inaltandu-i umerii cu un prosop rulat. Puneti cate doua-trei picaturi de solutie in fiecare nara si asteptati timp de 30-60 secunde. Apoi intoarceti copilul pe burta, pentru a permite mucozitatilor sa fie eliminate. Cu o batista curata, stergeti nasul copilului. Ca alternativa puteti folosi un aspirator pentru caile nazale: acesta este special conceput pentru curatarea nasului bebelusilor si copiilor mici.
Este absolut necesar sa contactati medicul daca remarcati vreuna dintre urmatoarele complicatii:

Citeste si:  Bebelusii pot fi alaptati fara probleme si la sanii cu silicoane

* Congestia nazala este insotita de inflamatii in zona fruntii, ochilor sau obrajilor
* Congestia nazala este insotita de probleme de vedere, cum ar fi incetosarea privirii
* Va doare foarte tare gatul sau pe amigdale sunt prezente puncte alb-galbui
* Congestia nazala este insotita de episoade de tuse care dureaza mai mult de 10 zile
* Aveti nasul infundat, tusiti, iar expectoratia are o culoare galben-verzuie
* Congestia nazala se mentine mai mult de doua saptamani, in ciuda masurilor de auto-ingrijire pe care le-ati luat

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.