fbpx

Cum sa scapam de stres prin biofeedback?

Ce este biofeedback-ul?

Biofeedback-ul este o tehnica de tratament pe care numeroase persoane o deprind pentru a-si imbunatati starea mintala si de sanatate, folosind semnalele transmise de propriul corp pentru a diminua efectul situatiilor stresante asupra organismului. Cel mai probabil, ati practicat si dumneavoastra biofeedback-ul, chiar fara sa va dati seama, insa iata in continuare informatii folositoare despre aceasta tehnica, precum si cateva metode de inlaturare a stresului!

De fiecare data cand v-ati urcat pe un cantar sau v-ati luat temperatura, ati cerut practic corpului sa va transmita un mesaj despre starea sa. Odata ce ati obtinut informatia, ati putut lua masurile necesare pentru a va simti mai bine. Acesta este principiul de la care porneste biofeedback-ul! Atunci cand vorbim de biofeedback-profesionist, practicat de un specialist in sanatate, lucrurile sunt mai complicate, acesta apeland la o serie de instrumente pentru a masura, cu o mai mare precizie, semnalele transmise de corp.

Aparatele de biofeedback actioneaza ca un al saselea simt: acestea va permit sa „vedeti” sau sa „auziti” activitatea care se desfasoara permanent in corpul dumneavoastra. Spre exemplu, un aparat des folosit de practicieni masoara semnalele electrice din muschi, traducand aceste semnale intr-o forma pe care pacientul o poate detecta, cum ar fi aprinderea intermitenta a unui bec sau activarea unui semnal sonor. Atunci cand muschii sunt incordati, becul sau semnalul sonor se declanseaza, iar practicianul lucreaza alaturi de pacient oferindu-i tehnici prin care sa-si detensioneze muschii pana la stingerea completa a becului sau semnalului sonor.

Pentru ce apelam la biofeedback?

In practica clinica, tehnicile de biofeedback se dezvolta permanent, ajungand sa raspunda nevoilor unui numar tot mai mare si mai divers de pacienti. Biofeedback-ul poate fi intrebuintat de psihiatri si psihologi, dar si medici stomatologi, internisti sau fizioterapeuti, pentru a ameliora probleme de sanatate precum:

Migrenele sau alte tipuri de durere
Anxietate
Stari generalizate de stres
Afectiunile sistemului digestiv
Hipertensiunea sau hipotensiunea
Aritmiile cardiace
Boala Raynuad (afectiune a sistemului circulator in care pacientul are permanent mainile foarte reci)
Paralizii sau alte deficiente de miscare

Citeste si:  Fizioterapia si ultrasunetul: indicatii si contraindicatii

Este de retinut ca biofeedback-ul nu constituie un remediu miraculos pentru orice boala. Inainte de a apela la biofeedback, trebuie sa discutati cu medicul personal care sa stabileasca daca simptomele dumneavoastra nu indica o boala mai eficient tratabila printr-un tratament conventional. Biofeedback-ul consta intr-un cumul de metode prin care puteti intelege mai bine reactiile organismului, pentru a le putea contracara sau remedia printr-o serie de strategii.

Cum functioneaza biofeedback-ul?

Sistemul dupa care biofeedback-ul functioneaza nu este inca foarte clar definit. Majoritatea pacientilor care au beneficii in urma biofeedback-ului sunt invatati sa se relaxeze si sa-si modifice reactiile, comportamentul. Majoritatea specialistilor sunt de parere ca relaxarea este o componenta cheie a tratamentului prin biofeedback al diferitelor afectiuni, in special al celor declansate sau agravate de stres. Acestia isi bazeaza opinia pe efectele negative ale stresului asupra organismului: evenimentele stresante produc emotii puternice, care declanseaza anumite reactii fizice; multe dintre aceste reactii sunt controlate de sistemul nervos simpatic, o retea de tesuturi nervoase care ajuta organismul sa faca fata pericolelor, pregatindu-l „sa fuga” sau „sa lupte”.

Chiar daca „pericolele” cu care ne confruntam astazi sunt rareori fizice, mecanismul este mostenit de la inaintasii nostri, reactia organismului la factori stresori fiind aceeasi: dilatarea pupilelor, transpiratie, scaderea fluxului sangvin in vasele de sange de la suprafata pielii, cresterea fluxului sangvin catre creier si muschi, incetinirea functiilor gastrointestinale, accelerarea ritmului cardiac, cresterea tensiunii arteriale etc. In mod normal, toate aceste „simptome” dispar gradual odata ce „pericolul” trece, spre exemplu daca mergem pe o alee intunecata si auzim in spatele nostru un zgomot, organismul se pregateste „sa fuga”, apoi se relaxeaza treptat, odata ce „pericolul” nu mai este simtit.

Citeste si:  Teste clinice pentru evaluarea eficientei terapiei genetice in Alzheimer

In mod invers, atunci cand ne angajam intr-o disputa, organismul ar putea sa se pregateasca „sa lupte”, insa in anumite situatii normele sociale il impiedica sa o faca (spre exemplu, atunci cand suntem furiosi pe seful nostru, ne-am dori sa-l confruntam, insa pentru ca dorim sa ne pastram slujba, incercam sa ignoram acele sentimente). In aceste situatii, intensitatea reactiilor la stres poate ajunge sa va dauneze corpului fizic! Multi specialisti sunt de parere ca aceste reactii fizice individuale pot deveni un obicei, mai precis spus atunci cand organismul este adus intr-o stare de tensiune in mod repetat, una sau mai multe functii pot deveni permanent superactive.

Aici intervine de obicei biofeedback-ul, urmarind sa schimbe reactiile obisnuite la stres de asa maniera in care durerea sau boala pe care o provoaca sa se amelioreze. Informatiile privind activitatea corpului, cum ar fi temperatura sau tensiunea musculara, va pot oferi indicii pretioase pentru a recunoaste o stare de relaxare, pe care probabil cu timpul ati uitat sa o mai identificati.

Cateva metode de inlaturare a stresului…

Vizualizati starea de bine. Imaginati-va o zi insorita. Va aflati pe o pajiste, iar razele aurii ale soarelui va incalzesc spatele. Culegeti o floare de papadie si inchideti ochii, odihnindu-va pentru cateva clipe. Trageti puternic aer in piept, apoi suflati usor semintele papadiei. Asa cum acestea zboara purtate de vant, asa dispare si tensiunea dumneavoastra. Trageti din nou aer in piept si suflati din nou, lasand si mai mult tensiunea sa va paraseasca corpul. Va simtiti impacat/a. Va simtiti calm/a. Va simtiti linistit/a. Dupa acest exercitiu de imaginatie, respirati usor timp de inca un minut, bucurandu-va de starea de relaxare.
Fiti creativi! Nu trebuie sa fiti artisti, pentru a alunga stresul cu ajutorul creativitatii. Indiferent de ce va place sa faceti – sa pictati, sa cantati, sa dansati sau sa scrieti, permiteti-va sa va pierdeti in acea activitate pentru a inlatura stresul. Fiind implicati intr-o activitate care va place, sunteti complet conectati in momentul prezent. Aici veti putea sa va relaxati corpul si mintea.
Iesiti la o plimbare cu animalul de companie. Petreceti in fiecare zi cel putin 20 de minute plimbandu-va alaturi de animalul de companie, iar daca nu aveti unul plimbati cainele unui prieten sau faceti plimbarea singur/a. Facand activitate fizica veti avea parte de un somn mai odihnitor, va veti imbunatati starea de spirit si veti inlatura stresul, gratie eliberarii de endorfine asociate exercitiului fizic moderat.
Documentati natura! Iesiti in natura si luati-va cu dumneavoastra un pix si o foaie. Incercati sa deveniti cat mai constient/a de ce va inconjoara: incepeti cu anotimpul in care va aflati, continuati cu vremea si mergeti pana la cele mai mici detalii. Notati toate aceste observatii, iar cand ati terminat popositi o vreme pentru a va bucura de conexiunea pe care o aveti cu natura. Aceasta are un puternic efect de calmare si relaxare.
Alinati-va folosindu-va simtul tactil. Gasiti un material, cum ar fi o piatra, o bucata de matase sau catifea etc. Inchideti ochii si explorati textura materialului cu buricele degetelor, fara sa va grabiti. Inspirati adanc si incercati sa nu va lasati gandurile sa zboare la problemele pe care le aveti. Ignorati-le si concentrati-va toata atentia asupra materialului pe care il „descoperiti”.
Detensionati-va musculatura! Este imposibil sa va simtiti tensionati si anxiosi atunci cand musculatura este relaxata. Cercetarile arata ca relaxarea totala a muschilor poate fi obtinuta in urma unei scurte incordari voluntare. Faceti cateva intinderi si apoi relaxati-va muschii.
Fiti permisivi cu propria persoana. Cum vorbiti cu dumneavoastra, sunteti critici, va judecati prea aspru? Gandurile negative la adresa propriei persoane creaza un stres intern suplimentar. Incercati sa fiti mai permisivi si acordati-va cu fiecare prilej recompense.

Citeste si:  Tensiunea arteriala
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.