fbpx

Cum scapam de respiratia urat mirositoare?

Please select a featured image for your post

Respiratia urat mirositoare, denumita in termeni medicali halena (halitoza) poate fi rezultatul unei igiene deficitare a cavitatii orale si poate fi un semnal de alarma al altor probleme medicale. De asemenea poate fi rezultatul tipului de alimentatie adoptat sau al unui stil de viata nepotrivit. Cum ne afecteaza alimentele respiratia? In principal, digestia alimentelor consumate incepe in cavitatea bucala. Dupa ce acestea sunt digerate si absorbite apoi in sange, prin acesta vor ajunge la plamani si vor deveni evidente in respiratie. Daca vom consuma alimente puternic mirositoare, precum usturoiul sau ceapa, periatul dintilor, ata dentara si chiar apa de gura de-abia vor acoperi temporar mirosul. Acesta nu va disparea complet pana cand alimentele respective nu vor fi eliminate din organism. De ce o igiena precara cauzeaza respiratie urat mirositoare? Pentru ca daca nu respectam cateva reguli de baza cum ar fi periatul sau folosirea mijloacelor ajutatoare de curatare, particule de mancare pot ramane printre dinti sau pe suprafata limbii, locul preferat de dezvoltare si inmultire a coloniilor de bacterii ce, evident, au un miros neplacut. Fumatul sau mestecatul tutunului pot duce la aparitia de pete pe dinti, la scaderea capacitaii limbii de a percepe gustul, la iritarea gingiilor si aparitia respiratiei neplacute.
Citeste si:  Pierderea unei persoane dragi creste riscul de infarct miocardic
Ce probleme de sanatate sunt asociate cu un miros urat si persistent a respiratiei?
De exemplu, o afectiune a gingiilor, cauzata de aparitia placii bacteriene pe suprafata dintilor, ce, netratata poate duce la parodontita (popular numita parodontoza). Alta cauza o reprezinta protezele dentare, puntile, coronele nefixate corect, in jurul carora bacteriile agrega cu usurinta. Xerostomia-sau „gura uscata” – afectiune caracterizata printr-o secretie foarte scazuta de saliva, reprezinta un alt motiv. Saliva este necesara curatarii gurii prin neutralizarea acizilor produsi de placa bacteriana si prin eliminarea celulelor moarte de pe suprafata dintilor, a limbii si obrajilor. „Gura uscata” apare ca urmare a unei afectiuni a glandelor salivare sau printr-o respiratie exclusiv pe gura. Multe alte boli pot cauza respiratia urat mirositoare: infectii ale tractului respirator: pneumonie, bronsita,i nfectii ale sinusurilor, diabet, reflux gastro-esofagian.
Citeste si:  Dieta mediteraneana – benefica diabeticilor si celor cu probleme cardiace
Ce putem face pentru a preveni respiratia urat mirositoare? Cum probabil v-ati prins, respecarea unei igiene foarte bune a gurii: periaj cu o pasta de dinti ce contine fluoruri,periajul limbii si al obrajilor, utilizarea atei dentare. Protezele mobile trebuie scoase seara si curatate temeinic inainte de a fi purtate din nou dimineata urmatoare. Doar dentistul poate detecta din timp semne ale bolii parodontale sau ale xerostomiei. Este necesar consumul unei cantitati suficiente de apa, iar mestecatul de guma stimuleaza secretia de saliva ce va preveni uscarea gurii. Renuntati la fumat! Nu este bine doar pentru sanatatea orala, este bine pentru intregul organism.
Citeste si:  Britanicii au decoperit o ciocolata care combate oboseala cronica
Daca va confruntati cu aceasta problema neplacuta, dentistul va poate lamuri in privinta originii ei. Daca mirosul nu este de origine orala, va va indruma catre medicul de familie sau un alt specialist. De multe ori ne este greu sa recunoastem ca avem o problema cu respiratia urat mirositoare, si, in loc sa tratam aceasta problema, preferam sa o evitam la nesfarsit, incercand sa o ascundem la nesfarsit. Nu este atitudinea potrivita, mai ales in ziua de azi, cu atatea optiuni la indemana.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.