Cum se desfasoara o sedinta de art terapie?

Continuam periplu abia inceput in lumea art terapiei cu o intrebare: „Cum se desfasoara o sedinta de art terapie?”. Ca si cadru general, cele individuale dureaza circa 50 de minute, au loc o data pe saptamana, in aceasi zi si la aceasi ora, pentru a oferi un cadru stabil si regulat. Desigur, confidentialitatea a ceea ce se spune in cabinet este fundamentala si trebuie respectata cu strictete.

Modul standard de lucru, pe care il putem ajusta creativ in functie de necesitatile si circumstantele concrete, este urmatorul: la inceput, clientul, cu ajutorul art terapeutului, stabileste o tema pe care va lucra in acea sesiune. Apoi, isi alege materialele (vom detalia acest aspect mai incolo) si trece la masa de lucru.

Citeste si:  Specialistii dezbat impactul alimentatiei asupra sanatatii

Art terapeutul asista, in tacere si in starea de communio active (pe care o putem descrie cel mai bine ca si Prezenta non-evaluativa si non-manipulatoare), procesul creativ realizat de client. Rareori, in momente cheie, intervine, fara a manipula procesul terapeutic. Atunci cand clientul considera ca a terminat incepe din nou partea de lucru verbal, discutand despre produsul obtinut.

Citeste si:  Cum scapi de greturile din timpul sarcinii

Unul din rolurile acestei discutii este de a oferi posibilitatea integrarii emotiilor si rationalului. Si in acesta faza, art terapeutul este atent sa insoteasca, sa sustina si sa incurajeze clientul in a-si descoperi propriile semnificatii, in a-si accesa propriile resurse.

Sunt si sesiuni in care clientul trece direct la masa de lucru sau nu doreste sa vorbeasca dupa realizarea produsului. Orice cale alege, este calea sa, modul sau de a fi si de a se misca in lume si este acceptat asa cum este.

Citeste si:  Cum scapam de insomnie ?

Articol realizat de Psih. Mihai Albu
psiholog, art terapeut in formare

Tel.: 0723.270.407
Web: www.safe-place.ro


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.