Cum se realizeaza operatia de transplant de cornee?
EXCLUSIV! Material video comentat de la clinica OCULUS.

Transplantul de cornee consta in inlocuirea corneei bolnave cu una de la o banca de cornee. Dimensiunea transplantului poate fi intre 7 si 8.5 mm diametru. Dupa marcarea corneei, se sectioneaza corneea bolnava cu un cutit circular care se numeste trepan. Acesta se fixeaza prin vacuum de globul ocular.

Dupa perforarea corneei cu ajutorul trepanului se decupeaza corneea bolnava. Intre timp se pregateste grefonul care vine de la banca de cornee in niste containere speciale. Corneea din container este tinuta intr-o substanta speciala care se numeste optezol. Pe timpul transportului corneea este tinuta la o temperatura scazuta cu ajutorul unor pungi de gheata.

Citeste si:  Ce cruditati mananci pe timpul verii

Corneea grefon se pregateste pentru transplant. Aceasta este sectionata tot cu un cutit circular, exact de marimea celui cu care a fost sectionata corneea bolnava. De obicei, diferenta de diamnetru este de aproximativ 0.5 mm. Se pune grefonul in locul corneei sectionate si este suturat cu fire separate. Reperele initiale sunt facute special pentru a ajuta suturarea grefonului.

Citeste si:  Arborele de ceai verde

Primele patru fire care se pun in cruce sunt foarte importante pentru centrarea grefonului. Se continua apoi suturarea acestuia cu 16 fire separate.

In final se reface tonusul globului ocular si in acest moment operatia este terminata.

Articol realizat de Dr. Ozana Moraru, Medic chirurg oftalmolog – Clinica Oculus, Bucuresti

Citeste si:  Lipsa somnului tulbura comportamentul in ziua de dupa

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate de preventia, diagnosticul si tratamentul afectiunilor oculare? Aflati raspunsul de la un specialist de talie mondiala!
Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!

CHIRURGIA TRANSPLANTULUI DE CORNEE

Urmareste cum se efectueaza operatia de transplant de cornee, intr-un material video dublat de explicatii oferite de Dr. Cristian Moraru – Centrul Oftalmologic Oculus!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.