fbpx

Cum tratam calusurile si bataturile?

Ne aflam toata ziua in miscare, cu picioarele inghesuite in pantofi stramti, incomozi si cu toc inalt, care se freaca de piele si exercita presiune asupra ei. Pielea se poate apara doar prin ingrosare si astfel apar bataturile si calusurile – bucati de piele mai groasa si intarita.

Desi pot fi neplacute la vedere, uneori incomode, bataturile si calusurile nu necesita ingrijire medicala. Ele dispar daca se inlatura frecarea si presiunea asupra pielii. Insa cei care sufera de diabet sau alte afectiuni care ingreuneza circulatia prezinta un risc crescut de a face complicatii pornind de la o simpla batatura.

Adesea se face confuzie intre bataturi si calusuri, desi ele sunt diferite. Bataturile sunt mai mici si au un mijloc tare, incojurat de piele inflamata. Ele apar de obicei pe acele parti ale piciorului care nu poarta greutatea (deasupra si pe partile degetelor) si pot fi dureroase daca sunt apasate. Calusurile se formeaza de obicei pe talpa piciorului, cel mai des in zona calcaiului. Foarte rar sunt dureroase, iar ca dimensiune pot varia mult.

Citeste si:  Petra Nemcova a tinut diete radicale si a luat laxative ca sa fie slaba

Atat bataturile cat si calusurile sunt produse de frecarea si presiunea repetata asupra pielii. Acestea se intampla cel mai des atunci cand porti pantofi sau sandale fara sosete, ceea ce face ca materialul sa se frece direct de piele. Dar vinovati sunt si pantofii incomozi. Daca sunt prea mari, piciorul aluneca si se freaca de material in mod repetat, iar daca sunt prea mici sau cu tocuri prea inalte exercita o presiune prea mare asupra unei anumite zone. Bataturile si calusurile sunt foarte comune la persoane sanatoase, dar apar cu atat mai des daca exista deformari ale piciorului, cum sunt monturile, degetul „in ciocan” sau alte proeminente osoase.

Desi bataturile si calusurile nu sunt periculoase, ele pot crea, rar ce-i drept, complicatii, chiar si la persoanele sanatoase. Cand vrei sa tai o batatura, ai grija ca atat mainile cat si instrumentul folosit sa fie curate, apoi aplica un plasture pentru a preveni infectia. Consulta medicul daca pielea este inflamata, inrosita sau calda (semne ale infectiei). De asemenea, este indicat sa mergi la un control daca ti se pare ca bataturile si calusurile apar fara motiv, sau dureaza o perioada mare de timp. Este posibil ca ceea ce considerai o batatura sa fie, de fapt, un chist sau ca oasele picioarelor sa fie deformate.

Citeste si:  Un vaccin ar putea oferi imunitate impotriva tuturor tulpinilor de gripa

Este foarte usor sa previi neplacerile legate de bataturi. Ajunge sa porti incaltamintea confortabila si sa alegi sosete potrivite ca marime (cele prea mici strang si „aduna” degetele). Cand acest lucru nu e posibil, foloseste plasturi care sa protejeze locurile afectate. Daca raul deja a fost facut, ingrijeste-ti picioarele, frecand locurile afectate cu o piatra ponce, evident dupa ce ai inmuiat pielea in apa calduta. Atentie! Piatra ponce mareste riscul de infectii, de aceea nu este recomandata diabeticilor. Dupa ce ai indepartat pielea moarta, aplica o crema puternic hidratanta.

Calusurile si bataturile apar numai in locurile supuse frecarii si presiunii. O portiune de piele intarita intr-un loc care nu este astfel solicitat reprezinta un semnal de alarma. Poate fi vorba de o tumoare!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.