fbpx

Cum tratam lacrimarea excesiva?

Lacrimile sunt esentiale pentru functionarea normala a ochiului, avand un dublu rol: mentinerea nivelului optim de lubrifiere a ochiului, prin crearea unei pelicule lacrimale la nivelul acestuia, si protejarea ochiului de agentii iritanti din mediu, care sunt indepartati in mod delicat de pe supafata acestuia. Ce se intampla insa cand lacrimam excesiv: de ce se produce acest fenomen suparator si cum il putem trata?

Exagerarea de natura patologica a secretiei lacrimale poarta denumirea medicala de epifora sau hipersecretie lacrimala. In mod paradoxal, principala cauza a hipersecretiei lacrimale o constituie uscarea ochiului. Atunci cand suprafata ochiului se usuca, apare o senzatie de disconfort care stimuleaza glandele lacrimale sa produca o cantitate mai mare de lacrimi, rezultand in ochi lacrimosi.

Alte cauze ale hipersecretiei lacrimale pot fi:

infectii sau blocaje ale tractului lacrimal care impiedica scurgerea normala a lacrimilor prin nas;
expunerea la agenti iritanti din mediul exterior – substante chimice, particule de praf, vant rece sau foarte fierbinte, polen;
afectiuni ale ochiului sau pleoapelor (blefarita, conjunctivita, dacriocistita);
cresterea si intoarcerea genelor catre interior;
iritatii ale ochiului sau patrunderea de corpi straini in ochi;
rasul, cascatul, vomitatul – pot fi uneori insotite de lacrimare excesiva.

Ce sa facem si ce sa nu facem:

Principala cauza a hipersecretiei lacrimale este, in mod ironic, sindromul ochilor uscati. Atunci cand globul ocular nu este suficient lubrifiat, ochiul produce asa-numitele lacrimi reflex pentru a compensa. Pentru a preveni uscaciunea ochilor, puteti folosi lacrimi artificiale – acestea actioneaza ca si cele naturale, formand o pelicula hidratanta si protectoare pe suprafata ochiului.
Evitati sa va atingeti ochii atunci cand aveti mainile murdare. Astfel, veti permite particulelelor de praf sa intre in ochi, provocand bocaje ale tractului lacrimal.
Acoperiti-va intotdeauna ochii cu ochelari de protectie, cand lucrati cu substante iritante, acasa ori la locul de munca. De asemenea, purtati ochelari de soare daca iesiti afara in conditii de vant puternic.
Stergeti-va fata si ochii doar cu prosoape/servete curate, pentru a preveni infectiile si blocarea canalului lacrimal.
Nu folositi nicio substanta oftalmologica fara recomandarea medicului specialist.
Alergiile pot fi o alta cauza a hipersecretiei lacrimale. Pentru alergiile de sezon, antihistaminicele va pot ajuta sa tineti lacrimarea sub control. Daca reactia alergica este provocata de lentile de contact, reduceti timpul de folosire si schimbati solutia de curatare.
Conjunctivita poate declansa productia de lacrimi reflex, precum si scurgeri purulente din ochi. Tratamentul conjunctivitei este stabilit de medicul oftalmolog, ajutand si la reducerea hipersecretiei lacrimale.
Lacrimarea excesiva poate fi provocata si de un traumatism (zgarietura, leziune) a corneei – tesutul care acopera irisul si pupila. Abraziunea corneana se vindeca, de obicei, repede, cu ajutorul antibioticelor, unguentelor si unui plasture pentru acoperirea ochiului.
Blefarita este o afectiune caracterizata prin inflamarea pleoapelor, care devin solzoase si aspre. Simptomele includ productia de lacrimi reflex, inrosirea pleopelor, uscarea ochiului, descuamarea pielii din jurul ochilor, mancarime. Tratamentul blefaritei este stabilit de medicul oftalmolog, ajutand si la reducerea hipersecretiei lacrimale.
Dacriocistita este o infectia a sacului lacrimal, care ajuta la scurgerea lacrimilor din ochi. Atunci cand sacul lacrimal se infecteaza, lacrimile nu se mai scurg corect prin canalele lacrimale, iar ochiul devine lacrimos, rosu si umflat. Antibioticele sunt necesare pentru vindecarea infectiei.
Si unele vitamine pot contribui la buna functionare a ochiului si glandelor lacrimale. Carenta de vitamina A provoaca hipersecretiei lacrimala si o reactie dureroasa a ochiului la lumina puternica. Carenta de vitamina B2 (riboflavina) poate fi responsabila de perturbarea vederii (dificultati in a diferentia culorile, efectul de halou etc.), precum si de productia excesiva de lacrimi reflex. Vitamina C ajuta la fortificarea vaselor de sange din ochi, prevenind spargerea acestora.

Citeste si:  Ce stim despre zahar?
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.