fbpx

Cum va dati seama daca aveti o carenta de minerale?

Mineralele sunt esentiale pentru functionarea organelor si a intregului organism. Unele dintre acestea se regasesc in cantitati mari in corpul uman, cum ar fi calciul, in timp ce altele, spre exemplu, manganul, exista in cantitati foarte mici, fiind totusi la fel de importante pentru sanatate.

Mineralele sunt implicate in numeroase procese care se petrec in corpul uman, fiind responsabile cu crearea enzimelor, hormonilor, tesutului scheletal, dintilor, fluidelor etc.

Calciul si fosforul sunt doua cele mai prezente minerale din organism, alaturi de fier, zinc, sodiu, potasiu, magneziu, fluor, sulf, cupru, seleniu. In plus, chiar daca in cantitati scazute, organismul mai are nevoie si de alte minerale, mai putin cunoscute si dezbatute, cum ar fi arsenicul (doar in cantitati foarte mici), bor, clor, crom, cobalt, galiu, iod, litiu, mangan, molibdem, nichel, silicon, staniu si vanadiu.

Fara doar si poate deficientele de minerale produc efecte negative asupra organismului, afectandu-i buna functionare si starea de bine. Semnele valorilor scazute ale celor mai prevalente minerale le vom detalia in cele ce urmeaza.

Cu toate acestea, si valorile ridicate ale unora dintre acestea, cum este sodiul ori arsenicul, pot fi daunatoare organismului, de aceea este foarte important ca imediat ce remarcati semnele clinice ale deficientelor sa va adresati medicului si sa nu va auto-prescrieti suplimente de minerale – care pot ajunge sa va faca mai mult rau decat bine.

***

CALCIU – element chimic esential responsabil, cu precadere, de formarea si rezistenta oaselor si dintilor. De asemenea, este implicat in procesul de coagulare a sangelui, transmiterea de impulsuri nervoase catre muschi, reglarea activitatii glandei paratiroide, corectarea echilibrului acid-alcalin din organism si reglarea ritmului cardiac.

Citeste si:  Weekendul acesta aveti "Targ pentru o viata sanatoasa"!

Principalele semne ale deficientei de calciu:

fragilitatea oaselor, predispozitia catre fracturi (in cazuri severe, deficienta de calciu duce la osteoporoza) sau deformari ale acestora (la copii, deficienta de calciu poate duce la defecte de crestere si rahitism)
degradarea dintilor
stari depresive
spasme musculare
insomnii

Calciul in alimentatie: Calciul poate fi cu usurinta obtinut din alimentatie, cele mai potrivite surse fiind lactatele si branzeturile, precum si legumele: broccoli, varza creata si varza chinezeasca (bok choy). Suplimentele de calciu se recomanda in functie de varsta si de masura in care acesta nu este obtinut complet din alimentatie. Copiilor mici li se recomanda un aport zilnic de calciu de 400-600 mg, adolescentilor – circa 1200 mg/zi, femeilor insarcinate – intre 1200 si 1500 mg/zi, iar persoanelor cu varsta peste 65 de ani – 1500 mg/zi.

***

FOSFOR – componenta esentiala a oaselor, ce trebuie sa fie in echilibru corect cu calciul pentru a aduce beneficii sanatatii. Joaca, de asemenea, un rol important pentru majoritatea reactiilor chimice din organism, pe care le regleaza.

Principalele semne ale deficientei de fosfor:

demineralizarea osoasa (asociata osteoporozei, rahitismului, degradarii dintilor)
lipsa mobilitatii articulatiilor
dureri osoase
degradarea dintilor
stari de anxietate si iritabilitate
sensibilitate a pielii
stari permanente de oboseala

Fosforul in alimentatie: : Sursele cele mai potrivite de fosfor sunt, de obicei, cele care contin si calciu: laptele, branzeturile tari, iaurtul, ouale, carnea de pui si carnea rosie, nucile, migdalele, cerealele integrale, germenii de grau, semintele de dovleac.

***

SULF – mineral continut de fiecare celula din corpul uman, fiind al treilea ca prevalenta, dupa calciu si fosfor. Cunoscut ca mineralul frumusetii, gratie potentialului de a mentine vigoarea parului, unghiilor si pielii. Este, de asemenea, implicat in respiratie, eliminarea toxinelor din organism, imbunatatirea functiei mintale, precum si in metabolismul anumitor vitamine pretioase.

Citeste si:  Ce nu stiati despre fobii...

Principalele semne ale deficientei de sulf:

iritatii frecvente ale pielii si riduri
dureri musculare
tulburari nervoase
probleme circulatorii
constipatie
scaderea rezistentei la infectii

Sulful in alimentatie: Sulful este prezent in toate proteinele, astfel incat o dieta care sa includa proteine va oferi organismului si necesarul de sulf. De obicei, nu se recomanda administrarea de suplimente de sulf, cantitatea obtinuta din alimentatie fiind suficienta. Principalele surse alimentare de sulf sunt: carnea de pui, pestele, ouale (cu precadere galbenusul), usturoiul, varza de Bruxelles, ceapa, guliile, salata verde, algele si unele nuci.

***

FIER – constituent al hemoglobinei, componenta a sangelui care transporta oxigenul catre celule; al mioglobinei, care alimenteaza cu oxigen celulele musculare; precum si al numeroase enzime. Cea mai frecventa consecinta a deficientei de fier este anemia.

Principalele semne ale deficientei de fier:

stari de oboseala
reducerea capacitatii cognitive
insomnii
dureri de cap
pierderea apetitului alimentar
incapacitatea de a mentine o temperatura optima a corpului
diminuarea capacitatii sistemului imunitar

Fierul in alimentatie: Hemoglobina contine doua tipuri diferite de fier: hemo-fier si non-hemo-fier. Primul tip este mai usor absorbit in organismul uman, in timp ce al doilea se absoarbe mai greu. O alta diferenta rezida in sursele de fier pe care le putem include in alimentatie. Organele (ficat, inima, rinichi), carnea slaba de vita, fructele de mare, pestele si carnea de pui constituie surse valoroase de hemo-fier. La randul lor, sursele vegetale – cum ar fi spanacul, ovazul, caisele, fasolea-mare, alunele, migadele, caju, soia, aduc mai degraba organismului non-hemo-fier. Suplimentele de fier se pot recomanda, in special copiilor mici, femeilor post-menopauzale, celor care doresc sa ramana insarcinate, dar si barbatilor cu varsta peste 50 de ani.

Citeste si:  Cura cu argila

***

ZINC – mineral prezent in toate tesuturile corpului uman. Are rol in intarirea sistemului imunitar (promovand in special functia glandei timus si a splinei), in productia de energie, in mentinerea sanatatii pielii. Este compus al insulinei si a peste 2000 de enzime implicate in digestie si metabolism. Previne toxemia gravidica si protejeaza impotriva malformatiilor congenitale.

Principalele semne ale deficientei de zinc:

scaderea rezistentei la infectii, precum si diminuarea ritmului de vindecare a ranilor
stari de oboseala si letargie
pierderea apetitului alimentar
pierderea gustului
tulburari de crestere (inclusiv nanismul)
intarzierea maturizarii sexuale
acnee si vergeturi
diaree
caderea parului
diminuarea functiei sexuale (impotenta)

Zincul in alimentatie: Stridiile constituie cea mai valoroasa sursa de zinc. Cu toate acestea, nu sunt un element comun al alimentatiei noastre, motiv pentru care pot fi inlocuite cu succes de carnea rosie si cea de pui. Alte surse de zinc sunt: cerealele integrale, nuci, produsele lactate, unele fructe de mare. Suplimentele de zinc nu trebuie administrate fara recomandarea medicului, deoarece un aport prea mare poate duce la absorbtia incorecta a cuprului, precum si la diminuarea productiei de celule sanguine. De obicei, suplimentele de zinc se recomanda in perioada de crestere (copilarie si adolescenta).

Cititi continuarea articolului >>>

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.