fbpx

Curand, cancerul de san ar putea fi diagnosticat printr-un test de sange

O colectia de anticorpi sintetici care pot detecta si evalua rapid proteinele secretate de celulele canceroase este alcatuita in prezent de catre oamenii de stiinta de la Universitatea din Arkansas, Statele Unite. Scopul final al alcatuirii acestei colectii este acela de a crea un simplu test de sange capabil sa detecteze din timp cancerul de san.

„Ne propunem sa cream un test de screening rapid, precis, non-invaziv si ieftin”, afirma prof. Shannon Servoss. „Un asemenea test ar fi usor de folosit de catre paciente – cum este testul de sarcina, spre exemplu, si ar putea fi folosit de orice femeie, indiferent de varsta sau rasa. Scopul final este, evident, diagnosticarea precoce a cancerului de san”.

Citeste si:  Nu exagera cu mancarea de Sarbatori

In acest moment, oamenii de stiinta folosesc anumite molecule care interactioneaza cu proteinele, pentru a recunoaste si a evalua acele proteina care indica dezvoltarea cancerului de san. Insa acest proces este unul de durata si destul de problematic, deoarece exista un numar limitat de astfel de molecule, iar tehnicile de a le dezvolta sunt scumpe si mari consumatoare de timp. Prin urmare, echipa condusa de Servoss a dezvoltat o colectie de molecule sintetice, pe baza de peptide, cu ajutorul carora pot fi dezvoltate tehnicile de identificare a proteinelor. Moleculele sintetice prezinta si avantajul de a putea fi programate sa identifice proprietati specifice, cum sunt stabilitatea structurala sau specificitatea unei anumite proteine.

Citeste si:  Energia din alimente

„Aceasta tehnica este superioara celor disponibile in prezent deoarece aceste molecule capabile sa identifice proteinele secretate de celulele canceroase pt fi rapid selectate dintr-o vasta colectie, care nu a presupus costuri prea mari pentru realizarea sa”, explica Servoss. „Moleculele selectate vor fi folosite pentru a identifica un profil – o amprenta proteica – ce indica dezvoltarea cancerului de san. Bineinteles, toate acestea vor fi posibile chiar inainte ca tumora sa devina vizibila”.

Sursa: news-medical.net

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.