Curand, un test genetic ce prezice rata diminuarii ovulatiei la femeie

Oamenii de stiinta declara ca un test genetic care poate informa femeia cat timp mai are pentru a-si intemeia o famile poate aparea pe piata pana anul viitor. Cercetatorii sustin ca pana in 2010 un nou test va aparea la orizont care ar putea detecta prezenta unei gene care aparent prezice rata diminuarii ovulatiei la femeie.

Testul va putea informa o femeie aflata la inceputul celei de-a doua decade din viata daca este predispusa la menopauza prematura. Daca da, monitorizarea stocului de ovule va confirma daca fertilitatea scade prematur.

Detinand aceasta informatie, femeia in cauza poate hotari daca isi intemeiaza o familie mai devreme sau mai tarziu, sau poate decide sa-si inghete un numar de ovule pentru a-si creste sansele de a procrea mai tarziu.

La nastere, o femeie detine numarul maxim de ovule – de la 1 la 2 milioane de ovule nematurizate – din care 400 ajung la maturitate si ar putea fi fertilizate in timpul etapei reproductive a vietii sale. Pana la pubertate, unei fete ii raman aproximativ 400.000 celule sexuale, iar numarul acestora scade pana la menopauza, cand raman doar cateva sute. Numarule de celule sexuale pe care o femeie le mai are („rezerva sa ovariana”), in oricare perioada a vietii sale, reflecta aproximativ cate ovule va produce.

Citeste si:  Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism isi deschide noul sediu

Dupa 35 de ani, majoritatea femeilor experimenteaza o scadere brusca a rezervei lor ovariene si implicit a fertilitatii, dar aproximativ 10% dintre femei se confrunta cu „imbatranire ovariana prematura”, imediat dupa ce implinesc 20 de ani.

Norbert Gleicher de la Centrul pentru Reproducere Umana din New York a declarat ca noul test poate prezice imbatranirea ovariana prematura inainte de a se instala, folosindu-se o gena care este deja implicata in imbatranirea reproductiva.

Femeile care au o variatie de X fragil sau gena FMR1 care contine mai mult de 200 de repetari a secventei CGG(citozina-guanina-guanina) a AND-ului sunt predispuse la Sindromul X fragil (sindromul Martin-Bell), care cauzeaza imparitate mintala. Exista femei care au intre 55 si 200 de repetari ale secventei CGG care nu au imparitate mintala, dar care sunt expuse riscului crescut de menopauza prematura.

Citeste si:  Americanii au demonstrat ca muzica ne face mai inteligenti

Astfel, cercetatorii au considerat ca numarul de repetari in FMR1 poate contine, de asemenea, indicii si despre imbatranirea ovariana prematura, care este mai obisnuita si mai putin dramatica decat menopauza prematura.

Gleicher a analizat genele FMR1 la 316 femei, paciente la clinica sa de fertilitate,stabilindu-le nivelul resevei ovariene prin masurarea nivelului hormonului anti-Mullerian, un indicator al numarului ovulelor care se maturizeaza in ovare. La femeile cu un numar de repetari intre 28 si 33 nivelul AMH se incadra in parametrii normali, in schimb, la femeile situate in afara acestui interval (atat cele cu mai putin de 28 de repetari, cat si cele cu peste 33 de repetari), nivelul AMH a indicat imbatranire ovariana prematura.

Citeste si:  Grabeste-i vindecarea - bronsita

Cercetatorii au calculat ca pentru fiecare descrestere a secventei CGG cu cinci repetari sub acest interval creste riscul diminuarii rezervei ovariene pana la 40%, in timp ce cresterea secventei CGG cu cinci repetari peste interval amplifica acest risc pana la 50%. S-a concluzionat ca numarul de repetari ale secventei CGG prezice daca o femeie este predispusa la imbatranirea ovariana prematura.

„Putem verifica existenta genei X fragil la o tanara de 18-20 ani, in functie de care putem prezice destul de bine daca este sau nu supusa riscului”, declara Gleicher. Gleicher spera sa poata oferi acest test anul viitor spre a fi folosit pentru a identifica femeile cu un grad crescut de risc la imbatranirea ovariana prematura.

Sursa: Centrul pentru Reproducere Umana din New York


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.