Curatenia excesiva creste riscul de alergii la copii

Curatenia excesiva a dus la cresterea incidentei cazurilor de alergii, arata un nou studiu, preponderent in tarile dezvoltate. Potrivit dr. Guy Delespesse, de la Laboratorul de Cercetare a Alergiilor din cadrul Universitatii din Montreal, numarul tot mai mare de cazuri de febra-fanului, eczeme, urticarie si astm se datoreaza obsesiei pentru curatenie.

Din dorinta de a crea acasa un mediu steril in care copilul sa fie ferit de boli, parintii ajung sa compromita dezvoltarea sistemului imunitar al micutului si sa-i creasca predispozitia fata de alergii, arata studiul. Alergiile pot fi cauzate de o serie de factori, precum istoricul familial, poluarea atmosferica, alimentele procesate, stresul, fumatul, insa expunerea limitata la bacterii joaca si ea un rol foarte important, in special in cazul copiilor.

Citeste si:  Parteneriat propus medicilor de familie: consultatii de psihoterapie gratuite pentru pacientii lor

„Exista o relatie inversa intre gradul de igiena si incidenta alergiilor si bolilor autoimune”, a explicat dr. Delespesse, coordonatorul studiului. „Cu cat mediul in care traieste un copil este mai steril, cu cat riscul de a dezvolta alergii sau afectiuni imune pe durata vietii este mai mare”.

In 1980, doar 10% din populatia tarilor vestice suferea de alergii, in timp ce astazi alergiile afecteaza 30% din populatie. In 2010, unu din zece copii este suspect de astm.

Citeste si:  Familiarizeaza-te cu termenii medicali

„Nu remarcam doar o crestere a prevalentei bolilor, ci si o agravare a cazurilor”, afirma Dr. Delespesse, adaugand ca in acele regiuni in care conditiile sanitare au ramas constante, incidenta alergiilor si bolilor inflamatorii a ramas si ea aceeasi.

„Alergiile si alte boli autoimune, precum diabetul de tip I si scleroza multipla sunt rezultatul faptului ca sistemul imun actioneaza impotriva noastra”, explica specialistul. Desi igiena reduce expunerea la bacterii daunatoare, aceasta ne limiteaza in acelasi timp accesul la microorganisme benefice. Prin urmare, flora bacteriana din sistemul nostru digestiv nu mai este suficient de bogata si de diversificata pe cat ar trebui.

Citeste si:  Uleiuri esentiale pentru organism

Pentru a contracara acest efect, Delespesse recomanda consumul de alimente probiotice, cum este iaurtul, in special pe perioada sarcinii, pentru a reduce riscul de alergi al copilului. Desi nu constituie un remediu miraculos, aceste alimente ajuta atat la imbunatatirea dietei , cat si la promovarea unei stari generale de sanatate.

Sursa: dailymail.uk


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.