Daca avem regrete, riscam sa ne imbolnavim mai des

Cati dintre noi pot spune ca nu au niciun regret legat de felul in care ne-am trait viata, alegerile facute, deciziile luate? Probabil nimeni. Oamenii de stiinta ne avertizeaza insa ca regretele pot ajunge sa ne dauneze sanatatii, dar ne ofera si o solutie de a elimina unul cate unul: in loc sa ne comparam cu oameni din jurul nostru care par a avea o situatie mai buna, sa incepem sa ne comparam cu cei mai putin norocosi.

Citeste si:  Consumul de ardei iute scade riscul aparitiei cancerului

„Studiul nostru a examinat felul in care oamenii, tineri sau varstnici, fac fata regretelor”, a explicat dr. Isabelle Bauer, coordonatorul studiului de la Universitatea Concordia (Canada). „Unul dintre cele mai comune mecanisme este acela al comparatiilor sociale, care poate fi atat benefic, cat si nociv, in functie de persoanele cu care ne comparam”.

Citeste si:  Insulinele moderne au actiune rapida

In opinia specialistilor, daca oamenii obisnuiesc sa se compare cu persoane mai putin norocoase decat ei, atunci se va instala o stare de bine. Daca insa aleg intotdeauna sa se compare cu cei care par a fi mai fericiti, mai instariti, mai realizati, atunci regretele vor ajunge sa-si produca efectele negative, atat la nivelul starii emotionale, cat si al sanatatii fizice.

Citeste si:  Vaccinarea, esentiala in tratamentul otitei medii

„Impactul emotional al regretelor poate declansa nereguli biologice la nivelul sistemului hormonal si imunitar, astfel incat organismul este mai vulnerabil la boli – fie ca vorbim de o raceal, fie ca vorbim de afectiuni mai grave”, au explicat specialistii.

Sursa: Universitatea Concordia


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.