De ce copiii prefera diferite gustari in loc de fructe si legume?

Cea mai mare problema a fiecarui parinte este ca cel mic nu vrea sa manance legume, de multe ori nici fructe. Care este cauza acestui fapt? Conform opiniei dr. Serban Damian „Copiii nu resping in mod automat legumele si fructele. Este o chestiune de educare a gustului si de aplicare a unor principii de alimentatie sanatoasa in familie si in mediul in care traiesc copiii (gradinita, scoala, alte comunitati). Conteaza foarte mult exemplul personal pe care parintii si bunicii il ofera copiilor – acestia imita in mod natural ce fac adultii, iar daca acestia au bunul obicei sa manance in mod frecvent legume si fructe, copiilor li se va parea absolut firesc sa faca la fel. Pe de alta parte, trebuie tinut cont si de preferintele individuale.

Avand la indemana o gama larga de fructe si legume, nu trebuie sa se forteze copilul sa consume un anumit aliment dar ii putem oferi o alternativa. Motivul respingerii consumului de legume si fructe este in cea mai mare parte legat de lipsa de educatie nutritionala a parintilor, care nu consuma suficiente legume si fructe”.

Din ce in ce mai multi parinti „ascund” tot mai des legumele in supe si sosuri, concureaza in inventarea sandwich-urilor cat mai inedite cu legume sau „duc sub nasul” copiilor bucati de fructe in timpul jocurilor si filmelor preferate. Avantajele acestor trucuri sanatoase sunt culorile atractive si formele fructelor si legumelor, astfel incat consumul poate deveni o aventura interesanta si plina de inspiratie. O forma importanta de a oferi fructe si legume, acceptata de catre majoritatea copiilor, este, de asemenea, sucul de fructe. Putem inlocui cu succes o portie de legume si fructe cu un pahar de suc de fructe (in jur de 200 ml).

Citeste si:  Anemia

Cum reiese din cercetarile efectuate, fructele preferate ale copiilor sunt merele, portocalele precum si mandarinele.

Legumele, fructele si sucurile de fructe – nivel de constientizare in randul mamelor din Romania

Cum reiese din cercetarile recent efectuate, 89,6% dintre mame declara ca sunt constiente de faptul ca legumele si fructele trebuie consumate de cel putin trei ori pe zi, iar 58,8% dintre mame confirma ca portiile alcatuite legume si fructe sunt o sursa de sanatate. 42% dintre mame reusesc sa inlocuiasca in alimentatia copiilor portia de fructe si legume cu suc de fructe sau legume.

„Procentul mare al mamelor care constientizeaza importanta consumului de fructe si legume este imbucurator. Totusi, de la teorie la practica este un drum destul de lung, asa ca mai important este ca aceste persoane chiar sa aiba grija sa le ofere copiilor cele 5 portii de legume si fructe. Consumul de fructe intregi este mai benefic pentru sanatate si ar trebui incurajat. Parintii ar trebui sa actioneze pe doua planuri: sa le explice copiilor cu argumente simple dar pertinente de ce este bine sa mancam zilnic fructe si legume, iar pe de alta parte sa le dea un exemplu personal , consumand chiar ei cele 5 portii de fructe si legume. Evident, parintii trebuie sa aiba permanent grija ca in casa sa existe fructe si legume proaspete. De asemenea, ar trebui sa verifice meniul care li se serveste copiilor la gradinita sau la cantina scolii”, recomanda dr. Serban Damian, medic nutritionist.

Dr. Serban Damian adauga: „Sucurile de fructe sau legume pastreaza buna parte din proprietatile nutritive ale fructului sau ale legumei din care sunt produse. Se accepta inlocuirea unei portii de fructe cu un suc de fructe, pentru ca si sucurile naturale aduc un aport important de nutrienti. Atunci cand cumparam suc de fructe trebuie sa fim atenti la continutul produsului si la metoda de conservare. Este de preferat sa alegem sucurile care nu contin indulcitori adaugati. In privinta momentului zilei cand e indicat sa consumam sucul de fructe, probabil cel mai bun moment este dupa micul dejun, deoarece sucul de fructe ne da energie pentru restul zilei (consumul pe stomacul gol ar putea sa produca disconfort gastric unor persoane mai sensibile). Consumul de suc de fructe este recomandat copiilor, care uneori manifesta rezistenta la consumul de fructe intregi”.

Citeste si:  Unguentele cu steroizi dau rezultate bune in tratarea eczemelor

58% dintre mame sunt constiente de faptul ca fructele si legumele se pot inlocui in dieta cu suc, iar 59% sunt de acord cu afirmatia ca sucurile de fructe reprezinta un produs sigur si de inalta calitate. Nu fara importanta este criteriul care se refera la adaptarea tendintelor noi – 56 % dintre mame sunt de acord ca o dieta bogata
in fructe si legume reprezinta un element al noului stil de viata.

Acest grad de cunoastere nu este insa doar la nivel declarativ? Este, cu adevarat, societatea adulta constienta de responsabilitatile parintilor in modelarea obiceiurilor alimentare ale copiilor? Tinem minte in fiecare zi faptul ca trebuie cu totii si la orice varsta sa mancam 5 portii de legume si fructe? Stim ca o portie este egala cu un fruct sau cu o leguma de marime mijlocie sau cu cateva bucati mai mici ale acestor produse ori cu un pahar de suc? Campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe” ne va aduce aminte despre aceste lucruri in urmatorii trei ani!

Informatiile suplimentare selectate din timpul cercetarilor preliminare din Romania dau speranta ca astfel de campanii ar trebui sa aiba loc deoarece rezultatele lor contribuie treptat la cresterea gradului de constientizare cu privire la consumul de legume, fructe si sucuri si la rolul lor in alimentatie. Cu toate acestea, pentru a obtine un efect pe o durata mai indelungata, astfel de campanii ar trebui sa se desfasoare cat mai des posibil.

Citeste si:  Cand se recomanda efectuarea cariotipului, inainte si dupa nastere?

31% dintre cei chestionati sunt convinsi ca legumele si fructele trebuie consumate de 3 ori pe zi, 13% de 5 ori pe zi. Numai 17% dintre mamele intervievate recunosc ca au auzit ca fructele si legumele ar trebui sa fie consumate de 5 ori pe zi.

27% dintre mame declara ca mananca o data pe zi fructe, 29% dintre cele chestionate declara ca mananca o data pe zi si legume.

19% dintre mame sustin ca ai lor copii mananca fructe o data pe zi, iar 28% dintre ele recunosc ca cei mici mananca legume tot numai o singura data pe zi.

55% dintre mame nu stiu ce beneficii ofera organismului fibrele alimentare, in timp ce 20% dintre ele stiu ca ajuta la digestie. Numai 2% stiu ca fibrele alimentare ajuta la combaterea obezitatii.

32% dintre respondenti nu au informatii despre importanta fierului pentru organismul uman, dar peste 54% dintre ei sunt de acord cu afirmatia ca vitamina C sprijina rezistenta naturala a organismului.

58% dintre mame sunt de acord in totalitate sau sunt de acord cu afirmatia conform careia legumele si fructele se pot inlocui in alimentatie cu sucurile de fructe sau legume.

84% din mame declara ca prefera vitamine naturale din fructe si legume decat suplimente de vitamine.

Sursa: Backgrounder Campania „5 portii de legume, fructe sau suc de fructe”


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.