De ce e bine sa mancam bio?

Multi au impresia ca alimentatia bio este un moft si ca tot acolo vom sfarsi toti. Adica tot bolnavi si cu diverse afectiuni. In cele ce urmeaza, va vom arata de ce consumul alimentelor bio are beneficii reale si nu trebuie sa fie doar o moda lipsita de substanta.

Mai intai de toate, ce inseamna insa alimente bio?

Agricultura biologica se distinge prin modul de productie si cultivare a alimentelor, ea excluzand folosirea produselor chimice de sinteza (pesticide, ierbicide, ingrasaminte) si a organismelor modificate genetic.

De asemenea, se respecta ritmul anotimpurilor, ciclul de viata, plantele sunt selectate in functie de adaptarea lor la conditiile de relief si clima din zona respectiva. Solul este fertilizat numai cu ingrasaminte naturale, provenite din balegar de ferma, iar culturile sunt protejate prin montarea de plase si introducerea de pradatori naturali. Animalele din fermele bio sunt hranite cu alimente bio, fan si iarba de pe pajisti, iar numarul lor pe unitatea de suprafata este limitat.

Fie ca e vorba de produse bio, fie ca ne referim la cele procesate, alimentele bio trebuie sa raspunda unor cerinte extrem de stricte pentru a primi aceasta certificare. Ele trebuie sa aiba o eticheta cu organismul care a acordat certificatul si cu numele companiei procesatoare sau producatoare.

Citeste si:  Complicatiile vegetatiei adenoidiene la copii

Beneficii pentru sanatate

Atunci cand achizitionam produse procesate, primim la pachet, fara sa fi comandat, grasimi hidrogenate, amidon de porumb, E-uri urmate de diverse numere, lecitina de soia, indulcitori si cate si mai cate. Toate acestea au urmari asupra starii noastre de sanatate pe care ne este greu sa ni le imaginam pe moment. Alegand alimente bio, primim numai ceea ce dorim, pachetul nu are “surprize” neplacute. Acestora le lipsesc ingrasamintele chimice si pesticidele, ceea ce inseamna, automat mai putine riscuri pentru sanatatea noastra.

De asemenea, din ce in ce mai multe studii arata ca alimentele bio au elemente nutritive mai numeroase, in cantitati mai mari decat celelalte, obtinute prin agricultura clasica. Astfel carnea, lactatele si ouale bio au mai multi acizi grasi esentiali, branzeturile de capra au mai mult calciu, iar fructele si legumele bio contin mai multe vitamine si minerale decat cele tratate cu ingrasaminte si pesticide.

Citeste si:  Ceaiul ofera protectie anticarie

Alimentatia bio este benefica si siluetei

Sa fim insa rationale: alimentele traditionale neprocesate au tot acelasi numar de calorii ca cele bio. Un cartof, fie ca este cultivat intr-o sera, crescut cu ingrasaminte si stropit cu insecticide are aceeasi valoare energetica cu unul ecologic. Insa diferenta vine din alte zone: consumand alimente neprocesate, evitati “ingredientele” adaugate si care vor atarna mai tarziu greu la cantar: zaharuri, sare, amidon, grasimi. Nu trebuie sa ne credeti pe cuvant, cititi etichetele produselor: se pune zahar in aproape orice! Daca ati fi preparat singure acasa tocanita de legume, nu i-ati fi adaugat zahar, nu?

Alimentele bio au gust mai bun

Acesta este un avantaj deloc de neglijat. I-ati auzit probabil pe multi romani stabiliti in strainatate ca le e dor de „rosiile romanesti” sau de „merele noastre” sau ca acolo toate legumele au gust de carton. Ei, cu senzatia asta incepem sa ne obisnuim si noi aici, in tara. Legumele de la hipermarket nu au nicio savoare. Par de plastic. Aratoase, lucioase, fara pata, dar si fara gust.

Citeste si:  Ziua Mondiala a Diabetului, marcata pe 14 noiembrie, la Ateneu

Situatia se schimba insa in cazul celor bio. Daca le incercati, veti regasi aromele originale. Motivul sta, intre altele, si in faptul ca fructele si legumele bio sunt culese la maturitate, cresc si se coc in sezonul lor si nu in mod artificial, prin depozite de magazine. Da, vom renunta sa mancam piersici in martie, dar vom regasi gustul merelor adevarate.

Alimentele neprocesate nu au aditivi si nici nu polueaza

Comparati, de exemplu, compozitia unui iaurt simplu cu cea a unuia cu fructe. In primul caz, avem doar lapte si fermenti. In al doilea, lapte, fermenti, coloranti, arome artificiale etc. Majoritatea alimentelor procesate contin conservanti, pentru ca fara ei nu ar rezista, antioxidanti si agenti de ingrosare.

In plus, atunci cand cumparam alimente proaspete, ajutam si mediul inconjurator reducand consumul de mase plastice si hartie folosite pentru confectionarea ambalajelor necesare pentru ca produsul sa reziste. Facand un bine naturii, ne ajutam pe noi insine!


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.