De ce femeile insarcinate sunt mai predispuse infectiilor?

Oamenii de stiinta au identificat mecanismul care face femeile insarcinate sa fie mai predispuse infectiilor decat in mod obisnuit. Aparent, riscul de infectie creste la femeile insarcinate deoarece celulele T se inmultesc pentru a proteja fatul de un eventual „atac” din partea sistemului imunitar al mamei, suprimandu-i acesteia sistemul imunitar.

Pentru ca acest tip de celulele sunt „ocupate” cu protejarea fatului, femeia insarcinata nu mai poate tine la distanta infectiile cauzate de bacterii comune, dar periculoase, cum ar fi Listeria si Salmonella.

Citeste si:  Tomografii gratuite, decontate de CASMB in clinica Medsana Cotroceni

Folosind un model animal, oamenii de stiinta au dezvoltat o metoda de a disocia efectele benefice de cele negative ale celulelor reglatoare T.

Mai precis, au descoperit ca atunci cand molecula IL-10 este eliminata din celulele T, cobaii au putut sa combata eficient infectiile in perioada prenatala. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca eliminarea moleculei IL-10 nu are nici un impact negativ asupra fatului si evolutiei sarcinii.

Citeste si:  Cum sa-ti distrezi copilul

„Cercetarea noastra a aratat ca acele celule imune esentiale pentru sustinerea sarcinii, predispun, in acelasi timp, gravida la infectii”, afirma oamenii de stiinta, adaugand ca noua terapie imuna ar putea fi utilizata pentru a creste rezistenta organismului la infectii pe durata sarcinii, fara a pune in pericol fatul.

Femeile insarcinate nu intotdeauna stiu cand au contractat o infectie, uneori simptomele putand fi mascate de sarcina. Intarzierea tratamentului poate dauna sanatatii mamei, dar si fatului.

Citeste si:  "Saptamana Responsabilitatii Sociale Sanofi" - campanie de informare si responsabilizare a romanilor privind factorii de risc cardiovascular

Sursa: Eurekalert


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.