fbpx

De ce ne vine sa „rontaim ceva” cand suntem stresati?

O echipa de cercetatori de la UT Southwestern Medical Center (Statele Unite) a descoperit ca grelina, asa-numitul „hormon al foamei”, este implicata in declansarea poftelor de unele alimente bogate in calorii si deloc prietenoase cu silueta, cum ar fi ciocolata, chipsurile si inghetata, in situatii de stres.

„Asa se explica obiceiuri alimentare complexe si poate fi unul dintre mecanismele prin care obezitatea se dezvolta la persoanele supuse unui stres psihosocial prelungit”, a explicat autorul cercetarii. „Desi studiul a fost derulat pe cobai, suntem convinsi ca rezultatele sunt la fel de relevante si pentru oameni”, a adaugat el.

Citeste si:  Eu si psihoterapeutul: o relatie aparte

Este un lucru cunoscut faptul ca atunci cand organismul nu primeste hrana, grelina este eliberata in tractul gastrointestinal, dupa care hormonul trimite un mesaj catre creier, semnalandu-i ca ne este foame.

Aparent, stresul induce o crestere a nivelului de grelina ducand la supraalimentare si luare in greutate, ceea ce poate explica prevalenta ridicata a problemelor de greutate in randul persoanelor care sufera de stres cronic si depresie.

„Grelina este esentiala pentru acest comportament, iar cresterea nivelului de grelina ca urmare a stresului cronic este cel mai probabil in spatele acelor pofte necontrolate de anumite alimente neprietenoase cu silueta”, a completat autorul.

Sursa: ANI

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.