De ce refuza copilul sa mearga la scoala?

Refuzul scolar afecteza un numar mare de copii si adolescenti si reprezinta teama copilului sau adolescentului de a frecventa scoala. De obicei aceasta atitudine se instaleaza dupa terminarea vacantelor sau la sfarsitul unei perioade mai lungi de timp petrecute acasa, de catre copii sau adolescenti, din cauza unei boli.

Acest comportament poate fi declansat de situatii tensionate cum ar fi moartea unei rude apropiate sau a animalului de companie, certuri frecvente in cadrul familiei, schimbarea locuintei etc.

Copiii acuza dureri ori stari de rau inainte de a pleca la scoala, iar pe parcursul zilei, daca au fost lasati sa stea acasa, nu mai manifesta niciun simptom. A doua zi, insa, situatia se repeta. Daca aceste situatii sunt insotite de absenteism cronic, stari de anxietate si nemultumiri repetate la adresa scolii, atunci putem vorbi despre refuzul scolar.

Citeste si:  Nutritia ortomoleculara - protejati-va de gripa porcina (A/H1N1) si cea sezoniera

Sunt situatii cand copilul refuza sa mearga la scoala de teama ca odata ajuns acolo, ar dezamagi pe cineva ori se nelinisteste ca ar putea sa i se intample ceva rau lui, unuia sau ambilor sai parinti, preferand astfel sa ramana acasa.

Este important sa-i diferentiem pe cei care sufera de refuz scolar de cei care chiulesc. Astfel, cei din prima categorie refuza sa mearga la scoala de teama de a nu li se intampla ceva neasteptat si neplacut, spre deosebire de cei din a doua categorie care prefera sa faca altceva in timpul rezervat cursurilor. De asemenea, cei care chiulesc rareori spun acest lucru parintilor spre deosebire de ceilalti, care pretind ca sunt bolnavi ori spun deslusit ca nu vor sa mearga la scoala.

Citeste si:  Mandometrul ajuta la combaterea obezitatii infantile

Refuzul scolar poate fi tratat. Scopul general al tratamentului refuzului scolar consta in familiarizarea cu modalitatile de reducere a anxietatii si de acceptare a frecventarii orelor de curs.

In cazul refuzului scolar parintiilor le sunt recomandate urmatoarele:

Discutati cu copilul dumneavoastra despre tendinta sa de a evita scoala. Incercati sa aflati cat mai multe informatii despre aceasta atitudine!
Aflati daca copilul dumneavoastra a fost amenintat sau agresat la scoala sau in drumul sau spre scoala!
Asigurati-va ca simptomele pe care le prezinta dimineata nu sunt sursa unei afectiuni fizice!
Hotarati impreuna cu copilul dumneavoastra o perioada minima de timp pe care sa o petreaca zilnic la scoala!
Minimizati timpul pe care acesta il petrece jucandu-se la calculator sau uitandu-se la televizor, pentru a nu-i oferi copilului o alternativa mai atractiva in detrimentul efectuarii temelor si a frecventarii orelor de curs!
Propuneti-i sa-si ia in fiecare zi temele de la un coleg si sa le rezolve, chiar daca nu merge la scoala!
Daca situatia persista cereti ajutorul unui psiholog. Acesta va va acorda ajutor specializat si individualizat!

Citeste si:  Sterilizarea instrumentarului, indicativ pentru siguranta tratamentelor stomatologice

Articol realizat de Psih. Ana-Maria Nataletu
Terapeut sistemic Cuplu – Familie – Copil

INTREABA SPECIALISTUL! Aveti intrebari legate dezvoltarea emotionala si psihica armonioasa a copilului?

Aflati raspunsul de la un specialist in terapia cuplului, familiei si copilului!

Trimiteti intrebarile dvs. la office@medicpentrutine.ro!


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.