De ce se recomanda copiilor uleiul de peste?

Peste 20% dintre copiii mici din tara noastra sunt diagnosticati cu rahitism, afectiune cauzata de carenta vitaminei D in organism. Pe de alta parte, numarul celor afectati de osteoporoza este in crestere, in Europa osteoporoza cauzand circa 1.1 milioane de fracturi / an, cu costuri sociale considerabile.

In urma a numeroase studii, medicii si practicienii subliniaza importanta consumului suplimentar de vitamina D in copilarie, cel putin, precum si in perioadele de convalescenta, dupa fracturi, cand sursele alimentare sunt insuficiente.

Soarele ajuta la formarea de vitamina D si la combaterea rahitismului, dar vara poate dauna prin exces de radiatie, arsuri si chiar activarea unor cancere de piele.

Administrarea unor suplimente alimentare cu vitamina D de calitate verificata, ca de exemplu Uleiul din ficat de cod islandez ce contine Omega-3 si vitaminele D si A si un adaos de vitamina E, tocoferoli naturali – este sursa ideala de vitamina D.

Cercetarile medicale au aratat ca Uleiului din ficat de cod cumuleaza beneficiile vitaminei D, de fixare a calciului si avantajele acizilor grasi Omega-3 din uleiul de peste (prin prelucrare tehnologica moderna adecvata s-a obtinut un ulei usor de inghitit, cu gust bun, natural, pur si eficient):

pentru copii, in special ajuta la dezvoltarea cognitiva, stabilizarea dispozitiei, a atentiei, imbunatatirea memoriei si a capacitatii de invatare, ameliorarea ADHD etc.; se poate administra de la varste de sub 1 an;
contribuie la cresterea sanatoasa a dintilor si a oaselor si la dezvoltarea oculara(vit. A);
ajuta la mentinerea densitatii osoase, la adulti;
sporeste imunitatea si rezistenta la efort ;
protejeaza inima la efort, scade nivelul colesterolului;
sporeste vitalitatea, sustinand miscarea si performanta;
diminueaza stresul fizic (oboseala) si mental.

Citeste si:  Programe de perfectionare in noile tehnologii din domeniul pneumologiei

Trebuie retinut ca in ultimul trimestru de sarcina, se definitiveaza formarea creierului copilului, a retinei si a sistemului nervos, in componenta caruia intra acizii grasi Omega-3 (ulei de peste e sursa naturala cea mai potrivita) in proportie de peste 60%. Se poate afirma, fara retinere, ca Omega-3 constituie caramizile de temelie ale formarii creierului.

Procesul de formare al creierului se bazeaza pe rezervele de Omega-3 ale mamicii. Daca aceste rezerve
sunt sarace, atunci apar carente in dezvoltarea copilului, iar epuizarea completa a acestor rezerve poate
duce la depresia postpartum a mamicii. In aceste conditii, devine evidenta necesitatea cresterii aportului de Omega-3, prin suplimente alimentare de calitate superioara, tinand cont de faptul ca, prin fierbere, pestele pierde o mare parte din Omega-3. Lipsa unei cantitati suficiente de Omega-3 (componenta DHA), in timpul dezvoltarii sistemului nervos central, poate determina efecte negative pe termen lung asupra functiei vizuale si a celei cognitive a copilului (disfunctionalitati vizuale si o dezvoltare mentala si psihomotorie intarziata), de aceea e important ca mamicile sa aiba si un aport suplimentar de Omega-3, pre- si postnatal.

Citeste si:  Sapunurile antibacteriene folosite permanent fac mai mult rau decat bine

Adesea, copiii nascuti prematur si cei cu o dezvoltare intrauterina incetinita au la nastere o cantitate redusa de astfel de acizi grasi Omega-3. Laptele de mama si pestii grasi contin mari cantitati de Omega-3, DHA, dar uleiul din ficat de cod este deosebit de bogat in acest acid gras polinesaturat.

In multe tari, copiilor mici li se administra la scoala, zilnic ulei din ficat de cod, care cumuleaza efectele benefice ale vitaminelor D si A si ale acizilor grasi Omega-3, previn rahitismul (vitamina D) si aduc in plus si o buna dezvoltare mentala, rezistenta fizica si psihica, imunitate si vitalitate (Omega-3).

Studii stiintifice experimentale au aratat ca acei copii care au primit un aport suplimentar de Omega-3, DHA, au trecut cu brio testele de inteligenta, mult mai bine decat cei care au avut un deficit in dieta lor. Scolarii care au luat ulei de peste si-au imbunatatit capacitatea de concentrare si performantele scolare. Experimentele cu suplimentarea dietei cu ulei de peste bogat in Omega-3 timp de 6 luni, pe grupuri mari de adolescenti cu probleme de comportament, la Eaton Hall Special School, in Norwich, Anglia au surprins prin scaderea numarului de incidente violente, de la 112 la 36,iar evenimente grave nu s-au mai inregistrat.

Citeste si:  Pierderea unei persoane dragi creste riscul de infarct miocardic

Longevitatea incepe din pruncie, bazandu-se pe o sanatate cladita inca din perioada prenatala si mentinerea organismului in perfecta stare de sanatate si vitalitate, de-a lungul intregii vietii.

Solutia pentru o crestere sanatoasa, de la Lysi:

Uleiul din ficat de cod Lysi este benefic pentru mentinerea starii generale bune de sanatate, la toate varstele, din copilarie pana la senectute.

Uleiul din ficat de cod pentru copii, de la Lysi – sursa ideala de Vitamina D, „vitamina antirahitica” si DHA Omega-3, principalul constituent al creierului. Este foarte usor de administrat si asimilat, uritatea maxima Lysi fiind recomandata chiar copiilor sub 1 an, ca alternativa la Vigantol.

Uleiul din ficat de cod pentru copii, Lysi datorita continutului de Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) este vital pentru dezvoltarea creierului, a sistemului nervos central si pentru dezvoltarea functiei cognitive a copiilor, mai ales incepand cu varste sub 1 an. Vitaminele A si D sunt necesare, pentru a asigura o crestere normala a dintilor, o dezvoltare viguroasa a oaselor si pentru sanatatea ochilor. Totodata, Uleiul din ficat de cod pentru copii, Lysi este benefic pentru sanatate, in general, constituind un factor puternic de evitare a bolilor si cresterea imunitatii.

Articol realizat de Dana Draghicescu, Saga Sanatate


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.