fbpx

De ce sportul este esential pentru sanatatea inimii si circulatie?

Este deja cunoscut faptul ca exercitiile fizice ne protejeaza impotriva atacului de cord, insa cercetatorii au studiat timp de treizeci de ani pentru a descoperi procesele biochimice din spatele acestei idei. Raspunsul oferit in prima instanta de catre cercetatorii de la Universitatea Rochester este ca inimile „atletice” pompeaza sangele prin artere cu o forta mai mare, declansand reactii care protejeaza impotriva cheagurilor ce se pot forma la nivelul vaselor sanguine.

In ultimul studiu efectuat la Rochester, publicat recent in jurnalul Blood, cercetatorii au demonstrat ca sunt foarte aproape de intelegerea fiecarui pas in aceasta reactie in lant care protejeaza arterele. Fiecare etapa ofera ocazia de a testa proprietatile medicamentelor capabile de a decontracta vasele sanguine si de a reduce inflamatiile acestora, precum si de a diminua densitatea cheagurilor de sange care apar odata cu ateroscleroza.

Citeste si:  Operatiile de micsorare a stomacului la obeze sunt inutile

Ultimele studii efectuate pe aceasta tema au determinat existenta a doua gene, respectiv KLF2 (gena Krueppel-like factor 2) si eNOS (oxidul nitric endotelial), care sunt activate de forta fluxului sanguin si care stopeaza ateroscleroza, insa nu si factorul activator al KLF2 si eNOS. Studiul actual a dezvaluit pentru prima data ca fluxul cauzeaza o schimbare structurala la nivelul enzimei histona deacetilaza 5 (HDAC5), care la randul ei influenteaza activarea celor doua gene.

„In mod evident, cu totii ar trebui sa facem sport pentru ca inima noastra sa pompeze sangele mai repede si cu o forta mai mare, ce ar declansa aceste activitati benefice la nivel molecular. In plus, in viitor, oamenii de stiinta ar putea dezvolta o modalitate de manipulare a enzimei HDAC5 pentru a activa cele doua gene protectoare”, declara Zheng-Gen Jin, doctor in medicina, profesor la Universitatea Rochester si co-autor al studiului.

Studiul are ca nucleu un proces denumit fosforilare, in care enzimele kinaze ataseaza un set de molecule fosfat unei tinte pentru a activa sau dezactiva anumite procese. In celulele endoteliale, atasarea unui grup de fosfati la enzima HDAC5 indeparteaza aceasta enzima din nucleul celulei.

Pentru realizarea acestui proces, echipa a conceput un virus al carui rol era de a invada celulele si de a expulza enzima HDAC5. Designerul virusului, precum si primul autor al studiului, dr. Weiye Wang, a impregnat o substanta fluorescenta enzimei HDAC5 din celulele mutate pentru a face posibila urmarirea deplasarii acestora.

Citeste si:  Ce este de fapt febra musculara?

Echipa de cercetatori a dezvaluit, printr-o serie de experimente, ca fosforilarea indusa prin HDAC5 este dependenta de calea calciu/calmodulin. Asfel, au emis o teorie conform careia forta fluxului sanguin schimba forma canalelor de calciu la suprafata celulelor endoteliale, care permite calciului sa patrunda in celule si sa activeze calmodulinul, care se ataseaza unei proteine kinaze neidentificata ce declanseaza procesul de fosforilare a HDAC5.

Sursa: Universitatea Rochester

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.