fbpx

Degeraturi

Please select a featured image for your post

Ce sunt degeraturile?

Degeraturile sunt rani cauzate de actiunea frigului asupra unei parti a corpului uman. Expunerea prelungita la frig produce constrictii vasculare, modificari in protoplasma celulara si tulburari ale sistemului nervos (stare de soc, somnolenta). Cele mai afectate portiuni ale corpului uman sunt urechile, nasul, mainile si picioarele.

Persoanele predispuse la degeraturi sunt excursionistii montani, oamenii fara adapost sau cei in stare de ebrietate, cazuti pe strada.

Care sunt simptomele degeraturilor?

Degeraturile debuteaza cu intepaturi, amorteala, furnicaturi in segmentul inghetat. Tegumentele sunt palide. Treptat, toate aceste fenomene dispar, aparand in schimb anestezia regiunii, pierderea completa a sensibilitatii iar tegumentele devin livide.

Citeste si:  Sfaturi pentru prevenirea infectarii cu rabie

Dupa cateva ore de la debut, apar la locul degeraturii, rani asemanatoare arsurilor: tegumentul se inroseste si se umfla, devine excesiv de dureros, apar vezicule (flictene) cu continut lichid. Cand expunerea la frig este prelungita, circulatia sanguina se opreste complet iar principalele vase sanguine se obtureaza cu cheaguri. Apare gangrena extremitatii degerate, care necesita amputatia chirurgicala.

Diferite grade de afectare produsa de degeraturi:

Ca si in cazul arsurilor, exista trei grade de degeraturi:

gradul I – inrosirea pielii;
gradul II – aparitia veziculelor (flictene);
gradul III – aparitia gangrenei.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia degeraturile?

Citeste si:  Distreaza-te cu copilul tau

Factorii favorizanti in aparitia degeraturilor sunt frigul, umezeala sau transpiratia, vantul, alimentatia, imbracamintea sau incaltamintea neadecvate, oboseala si consumul de alcool in exces.

Factorul decisiv il constituie umezeala sau transpiratia asociate cu expunerea prelungita la frig si vant.

Primul ajutor in caz de degeraturi

Primul ajutor in caz de degeraturi consta in incalzirea treptata a intregului corp si din luarea unor masuri menite sa accelereze circulatia sangelui in segmentul degerat.

Incalzirea treptata se face acoperind bine bolnavul cu paturi groase si introducandu-l intr-o camera cu temperatura putin peste 0 grade C, astfel incat numai dupa cca. 4 ore sa ajunga la temperatura de 20 grade C, sau cu o baie rece, incalzita treptat.

Citeste si:  Cercetatorii sustin ca memoria este de vina pentru notele scazute

Bolnavului i se administreaza, in cantitati mici, bauturi reci si doar cand isi recapata temperatura normala si lichide calde (ceaiuri, supe).

Local, la degeraturile de gradul I se fac frectii usoare cu alcool sau bai locale reci incalzite treptat iar in cele de gradul II sau III se aplica pansamente sterile si se apeleaza de urgenta la medic.

In cazul in care „reincalzirea” se face brutal, bolnavul intra in stare de soc manifestat prin frison, crampe musculare, somnolenta pana la lesin si vasodilatatie mare, care poate provoca moartea.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.